c S
Dnevne novosti

Konferencija o zaštiti izbjeglica i humanitarnom radu u Hrvatskoj

18.06.2009 15:02 ZAGREB, 18. lipnja 2009.(Hina), U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, u Zagrebu je danas u organizaciji Vlade RH i UNHCR-a održana konferencija o zaštiti izbjeglica i humanitarnom radu u Hrvatskoj u posljednjih 18 godina.
Svjetski dan izbjeglica obilježava se 20. lipnja s ciljem podizanja svijesti o situaciji 42 milijuna ljudi koliko ih je danas izbjeglo ili raseljeno zbog ratnih sukoba i proganjanja, rečeno je na konferenciji.

Potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor podsjetila je na vlastito bolno iskustvo Hrvatske u kojoj je tijekom Domovinskog rata krajem 1992. bilo zbrinuto 700 tisuća izbjeglica i prognanika, a jednom trenutku, kako je rekla, ta se brojka popela i na milijun ljudi. Naglasivši temeljno opredjeljenje Vlade RH da svatko ima pravo na povratak, obitelj i dom, rekla je kako je do sada osiguran povratak za 220.000 prognanika te 126.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Obnovljeno je više od 140.000 kuća i stanova srušenih i oštećenih u ratu, rekla je Kosor dodavši kako je, pomažući povratak u BiH, Vlada RH obnovila i 5000 kuća povratnicima u BiH. Danas je u Hrvatskoj još 794 prognanika, 570 povratnika i 1303 izbjeglice - ukupno 2667 osoba, dakle više od 99 posto prognanika vratilo se svojim domovima, rekla je potpredsjednica Kosor.

Ustvrdila je i kako se pored obnove stambenog fonda, obnavlja i komunalna i socijalna infrastruktura, te provodi program stambenog zbrinjavanja povratnika i izbjeglica, uključujući bivše nositelje stanarskog prava na područjima posebne državne skrbi kao i u urbanim centrima.

U mandatu ove Vlade izrazito su povećana ulaganja u obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture, koja na godišnjoj razini iznose oko pola milijarde kuna, rekla je Kosor.

Izbjeglice iz BiH i Srbije, njih oko 45.000, stambeno su zbrinuti i integrirani na područjima posebne državne skrbi, rekla je Kosor. U programe povratka Republika Hrvatska u proteklih 18 godina uložila je 38 milijardi kuna, a taj je iznos gotovo u cijelosti sama financirala, kazala je potpredsjednica Vlade dodavši kako bi cijeli proces povratka trebao biti gotov do kraja ove godine.

Povratak se mora osigurati svima onima koji to žele, rekao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. Pritom, dodao je, nije važno samo obnoviti kuće, već otvaranjem radnih mjesta omogućiti održivi povratak. S njim se složio i predsjednik Republike Stjepan Mesić rekavši kako je pitanje povratka izbjeglica dio šireg pitanja regionalnog razvoja. "Nije dovoljno obnoviti samo kuće, ako se ne obnavlja infrastruktura i ne otvaraju nova radna mjesta", rekao je predsjednik.

Istaknuo je kako "i Hrvati i Srbi trebaju imati jednaka prava pri dobivanju posla, koje ni na koji način ne bi trebalo biti uvjetovano nečijom nacionalnošću". "Na pragu smo završetka osjetljivog razdoblja povratka prognanih i izbjeglih. U uvjetima kada su ratna sjećanja još živa, to je osjetljiv zadatak koji moramo završiti", rekao je predsjednik dodavši kako današnja državna politika RH ima političku volju da se dovrši povratak izbjeglih i prognanih i tako stvori preduvjet za novi suživot.