c S
Dnevne novosti

Komisija zadovoljna provedbom Kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na Internetu

05.02.2019 07:00 BRUXELLES, 4. veljače 2019. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak izrazila zadovoljstvo provedbom Kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na Internetu, koji je  2016. na dobrovoljnoj osnovi pokrenula zajedno s četiri velike internetske tvrtke - Facebookom, Microsoftom, Twitterom i Youtubeom.

Te su se tvrtke obvezale da će ukloniti slučajeve govora mržnje u roku od 24 sata. Prema zadnjoj, četvrtoj evaluaciji provedbe toga Kodeksa, te tvrtke u roku od 24 sata provjere 89 posto označenog sadržaja, a uklone 72 posto sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje. To je znatno više nego 2016. godine kada je Kodeks uveden, kada se provjeravalo 40 posto označenog sadržaja, a uklanjalo 28 posto.

Prošle godine tim su se tvrtkama pridružili i Google+, Instagram, Snapchat i Dailymotion, a sada je svoje sudjelovanje najavila i francuska platforma za igranje jeuxvideos.com. "Nezakonit govor mržnje na Internetu nije samo kazneno djelo, nego i prijetnja slobodi govora i demokratskom angažmanu. Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu pokrenula sam u svibnju 2016. jer je po tom pitanju nešto hitno trebalo učiniti. Dvije i pol godine kasnije pronašli smo pravi pristup i uspostavili europski standard za rješavanje tog ozbiljnog problema, ne zadirući pritom ni u kojem smislu u slobodu govora", izjavila je poovjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Komisija ističe da je od pokretanja Kodeksa postupanja 2016. uočljiv kontinuiran napredak, a nedavnom je evaluacijom potvrđeno da informatičke tvrtke brzo reagiraju na prijavljeni rasistički i ksenofobni govor mržnje.  "Međutim, moraju se pobrinuti za bolje povratne informacije korisnicima koji prijave sadržaj i transparentnije izvještavati o prijavama i uklanjanju sadržaja", navodi Komisija. Poštovanje Kodeksa je dobrovoljno, a povjerenica Jourova upozorava da bi Komisija mogla predložiti i obvezujuće mjere ako informatičke tvrtke popuste u svojim naporima.