c S
Dnevne novosti

Nema pomaka u rješavanju blokade hrvatskih pregovora

19.06.2009 08:00 BRUXELLES, 18. lipnja 2009.(Hina), Optimistične najave češkog predsjedništva EU-a i Europske komisije u prethodnih nekoliko da bi se u četvrtak mogao postići proboj u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, nisu se ostvarile, a premijer Ivo Sanader iznio je dva nova prijedloga za deblokadu pregovora.
Trojni sastanak povjerenika za proširenje Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara završio je bez uspjeha.

"Povjerenik Rehn, ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordan Jandroković i Samuel Žbogar nastavili su danas razgovore kako bi našli rješenje za granični prijepor i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Pregovori su od siječnja dobro napredovali i preostalo je riješiti još samo ograničeni broj određenih pitanja. Na žalost, strane nisu danas postigle napredak o tim točkama.

Povjernik Rehn će sada izvijestiti sadašnje i buduće predsjedništvo EU-a. Granično pitanje je bilateralni problem", priopćeno je nakon sastanka iz Rehnova ureda. Slovenska strana je pokušala prebaciti krivnju na Hrvatsku. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar optužio je Hrvatsku da je istupila iz procesa koje vodi povjerenik za proširenje Olli Rehn jer nije prihvatila posljednji njegov prijedlog za rješenje graničnog prijepora.

Tu je tvrdnju kategorički demantirao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. "Hrvatska strana je odbila posljednji prijedlog povjerenika Rehna o načinu rješavanja graničnog pitanja i istupila iz procesa koji vodi Rehn uz potporu predsjedničke trojke EU-a", izjavio je Žbogar nakon završetka trilateralnog sastanka s Rehnom i hrvatski ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.

"Nije točno da se Hrvatska povlači", rekao je Jandroković nakon što je upoznat sa Žbogarovom izjavom. Međutim, ni Slovenija ne vidi u izmijenjenom Rehnovu prijedlogu konačnu formulu za rješavanje graničnog pitanja nego tek dobro osnovu, što bi značilo da bi i dalje tražila nove promjene koje bi išle njoj u prilog.

"Uspjeh Rehnovih napora za dogovor o načinu rješavanja graničnog pitanja sada ovisi o tome hoće li Hrvatska prihvatiti Rehnov dopunjeni prijedlog. Mi smo spremni proučiti nove elemente dopunjenog nacrta sporazuma, no to ima smisla samo ako se Hrvatska slaže da je drugi nacrt (sporazuma o arbitraži) osnova za daljnji rad. Ako Hrvatska ustraje na stajalištu da taj nacrt za nju nije prihvatljiv, onda će se rad na tome vjerojatno zaustaviti", rekao je Pahor novinarima u Bruxellesu.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u Bruxellesu sudjelovao na summitu čelnika Europske pučke stranke te nastupio na vrlo posjećenoj tribini u organizaciji Zaklade Hanns Seidel, rekao je da Zagreb neće prihvatiti izmjene prijedloga povjerenika za proširenje Ollija Rehna. "Hrvatska je prihvatila prijedlog Ollija Rehn i europske trojke još prije nekoliko tjedana u Hrvatskom saboru. Taj prijedlog je još uvijek na stolu. Postoje pokušaji, prije svega Slovenije, da se taj prijedlog izmijeni na štetu Hrvatske, iako je i ono već bio kompromis. Mi to naravno nećemo prihvatiti i to je jutros u ime vlade, u ime predsjednika, u ime hrvatskog državnog vrha ministar Jandroković prenio povjereniku Rehnu", rekao je Sanader.

Premijer Sanader iznio je dva nova prijedloga za deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, ako to nije moguće na temelju prvog prijedloga povjerenika Ollija Rehna, koji je prihvatio Hrvatski sabor.

Prvi je prijedlog da vlade i parlamenti Hrvatske i Slovenije donesu zajedničku izjavu u kojoj se kaže da nijedna odluka, ni jedan dokument ne prejudicira granicu. Ako Slovencima nije prihvatljiv ni taj prijedlog, Sanader predlaže da se od pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a zatraži zajedničko mišljenje o tome da li je uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako bi to te dvije pravne službe potvrdile, Hrvatska bi bila spremna povući te dokumente.

Premijer je naglasio da prihvaćanje jednog od tih prijedloga mora podrazumijevati trenutačnu deblokadu pregovora. "Mi sada moramo prekinuti blokadu do kraja lipnja, najkasnije početkom srpnja, inače to uopće više nema smisla. Slovenija mora skinuti blokadu u suprotnom na Europskoj uniji je da pronađe rješenje kako zaključiti pristupne pregovore s Hrvatskom", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je dodao da je Hrvatska do sada bila suzdržana dok se ne završe europski izbori. "Nisam htio opterećivati kampanju za europske izbore s ovim pitanjem. Sada kada su ti izbori završeni, apsolutno ću inzistirati na tome da Europe na može biti ili ne biti, stajati ili pasti na pitanju slovenske blokade hrvatskih pregovora. To je apsolutno nedopustivo, to nije ono što su htjeli utemeljitelji EU-a, da se bilateralno pitanje uzima kao poluga za ostvarenje nekog svog egoističnog interesa. Hrvatska jamči da neće prejudicirati granice, a bogami neće prejudicirati ni Slovenija", istaknuo je. Iako se najavljivala mogućnost sastanka između Sanadera i Pahora do toga nije došlo.

"Čuo sam se njim telefonom i dogovorili smo se da ćemo se idućih dana dogovoriti za jedan sastanak", rekao je Sanader. Sanader je vrlo posjećenoj tribini, na kojoj su bili nazočni diplomati, dužnosnici EU-a, gospodarstvenici EU-a i novinari, govorio o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Sanader je nazočnima na zemljovidu objasnio hrvatska i slovenska stajališta u vezi s razgraničenjem na moru, argumentirajući zašto slovenske teritorijalne vode ne mogu imati izravan dodir s međunarodnim vodama. Sanader je, između ostaloga, rekao da bi Hrvatska izgubila međusobnu granicu s Italijom kada bi pristala na slovenski zahtjev da imaju koridor kroz hrvatske teritorijalne vode.

Slovencima je poručio da probaju kod talijanskog premijera Sivija Berlusconija dobiti dio mora. "Ako prihvatimo granicu koju traže Slovenci, onda ne bismo više imali morsku granicu s Italijom. Slovencima poručujem: pokušali ste kod nas i to ne ide, sada probajte kod Berlusconija", rekao je Sanader.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je povjerenik Rehn predočio Jandrokoviću i Žbogaru popis s imenima osmorice uglavnom pravnih savjetnika, od kojih nijedan nije sudac za međunarodno pravo, s kojeg bi Hrvatska i Slovenija trebale izabrati trojicu članova arbitražnog suda. Prema prvotnom Rehnovu prijedlogu trojicu arbitara odredio bi Međunarodni sud pravde u Haagu, a Hrvatska i Slovenija još po jednog.