c S
Dnevne novosti

Pahor ne želi komentirati mogućnost bilateralne izjave koju predlaže Sanader

19.06.2009 08:15 LJUBLJANA, 18. lipnja 2009.(Hina), Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak u Bruxellesu nije želio komentirati alternativne prijedloge hrvatskog premijera Ive Sanadera da se omogući nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.
"Slovenija je članica Europske unije, Europska komisija govori i u njeno ime", rekao je Pahor, dodajući da Slovenija zato daje svoju potporu naporima Ollija Rehna i Europske komisije da se dođe do sporazuma o arbitraži i da se zato ne želi opredijeliti o alternativama Rehnovu pokušaju, javili su u četvrtak popodne slovenski mediji.

Slovenski premijer ponovio je kako je Rehn "gospodar postupka" koji se sada vodi o arbitražnom sporazumu i da samo o njemu ovisi kada će ga eventualno prekinuti. Pahor je svoj komentar iznio povodom navoda premijera Sanadera da - ako Slovenija ne pristane na Rehnov plan - može doći do nastavka hrvatskih pristupnih pregovora na taj način da oba parlamenta ili obje vlade potpišu izjavu da nijedan dokument koji je prihvaćen nakon osamostaljivanja Slovenije i Hrvatske ne prejudicira granicu, ili pak na taj način da pravne službe EU-a prouče postoji li u pristupnim dokumentima koje je Hrvatska tijekom pregovora dala EU-u doista "prejudiciranje granice".

Potonje je Slovenija prije šest mjeseci navela kao povod za suzdržanost koju je imala vezano uz veći broj pristupnih poglavlja koji se zbog slovenskog veta ne mogu otvoriti ili zatvoriti.

Pahor je inače ranije komentirao izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da Hrvatska neće pristati na izmjene Rehnova prijedloga koji je hrvatski parlament već prihvatio, rekavši da će mu biti žao ako Hrvatska ne pristane da izmjene u prvobitnom Rehnovu prijedlogu budu osnova za buduće razgovore jer bi se u tom slučaju Rehnova inicijativa vjerojatno ugasila.

No, Pahor ističe da za konačnu ocjenu sadašnjeg zastoja u hrvatskim pregovorima i mogućnosti da do sporazuma o arbitraži ipak dođe valja pričekati popodnevni susret Žbogara i Jandrokovića s Rehnom.