c S
Dnevne novosti

Martinović: Zatvorski sustav je stabilan i napreduje iz godine u godinu

11.02.2019 07:20 ZAGREB, 8. veljače 2019. (Hina) - Hrvatski zatvorski sustav je stabilan, napreduje iz u godinu u godinu, standardi zatvorenika su vrlo visoki i rijetki su prigovori nadležnih institucija, istaknuo je u petak u Hrvatskom saboru državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović podnoseći Izvješće o stanju u zatvorima i kaznionicama u 2017. godini.
Odgovarajući na upit zastupnika Željka Jovanovića (SDP) kakvo je aktualno stanje u hrvatskim zatvorima, Martinović je istaknuo kako nije korektno sporadične događaje pretvarati u pojavni oblik, odbacivši navode da se u hrvatskim zatvorima pojavila bolest šuga.

Kroz zatvorski sustav u 2017. prošlo je gotovo 11500 zatvorenika, pet posto više u odnosu na godinu prije, kaznu zatvora izdržavalo je 4146 zatvorenika što je u odnosu na godinu prije smanjenje za gotovo 11 posto. S izdržavanja kazne zatvora otpušteno je 1657 zatvorenika.

Najbrojnija skupina zatvorenika koncem 2017. izdržavala je kaznu zatvora između jedne i tri godine. Kaznu zatvora kraću od jedne godine izdržavalo je oko 14 posto zatvorenika, dok je dugotrajne kazne od 20 do 40 godina izdržavalo oko pet posto zatvorenika, navodi se u izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova.