c S
Dnevne novosti

Započeo summit EU-a u Bruxellesu

19.06.2009 08:33 BRUXELLES, 18. lipnja 2009.(Hina), Čelnici 27 zemalja članica Europske unije započeli su u četvrtak poslije podne u Bruxellesu dvodnevni summit na kojem bi trebali utvrditi jamstva za Irsku i time otvoriti put novom referendumu o Lisabonskom ugovoru te dati potporu Joseu Manuelu Barrosu za drugi mandat na čelu Europske komisije.
Čelnici zemalja članica Europske unije trebali bi utvrditi konačan tekst jamstava i način na koji će ta jamstva postati pravno obvezujuća, što je tražila Irska da bi zauzvrat raspisala novi referendum o Lisabonskom ugovoru.

Irski birači su na referendumu u lipnju prošle godine odbacili Lisabonski ugovor. Čelnici EU-a postigli su na summitu u prosincu politički dogovor da se Irskoj zajamči da Lisabonski ugovor neće dovesti u pitanje njezinu vojnu neutralnost, fiskalnu autonomiju te njezino obiteljsko zakonodavstvo, koje zabranjuje pobačaj.

Također je obećano da će svaka zemlja članica imati po jednog povjerenika u Europskoj komisiji. Zemlje članice su pristale dati ta jamstva, uz uvjet da to ne otvara pitanje ponovne ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Što se tiče novog predsjednika EK, sadašnji je predsjednik Barroso jedini kandidat. Čelnici EU-a trebali bi dati političku potporu njegovu ponovnom izboru, a službena odluka mogla bi slijediti polovicom srpnja, ako dobije potporu novoizabranog Europskog parlamenta.