c S
Dnevne novosti

Tolušić potpisao 58 milijuna kn vrijedne ugovore o dodjeli poljoprivrednih potpora

12.02.2019 07:30 TRAKTOR
OSIJEK, 11. veljače 2019. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u ponedjeljak sa 163 korisnika ugovore o potporama za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu, ukupno vrijedne 58 milijuna kuna, najavivši tom prilikom da će Ministarstvo ove godine raspisati natječaje vrijedne 360 milijuna eura.

Tolušić je potpisao ugovore o financiranju za projekte iz operacija 6.1.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“  i  6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“, ocijenivši pritom kako na natječajima za mlade poljoprivrednike redovito ima više prijava nego raspoloživog novca, što govori o velikom interesu.

Smatra kako činjenica da u upisniku poljoprivrednih gospodarstava ima tisuću mladih poljoprivrednika više nego prijašnjih godina, govori da hrvatska poljoprivreda ima budućnost. Mladi poljoprivrednik kojem je poljoprivreda osnovna djelatnost i korisnik je operacije 6.1.1., ovim ugovorom dobiva 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, odnosno 100 posto potpore za cijeli niz aktivnosti koji doprinose razvoju gospodarstva, od kupnje poljoprivrednog zemljišta i alata, podizanja novih nasada, izgradnju prostora za izravnu prodaju svojih proizvoda, i sl.

Operacija je namijenjena i onima kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost, a takvi mogu ostvariti potporu od 20.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.U Hrvatskoj se trenutačno provodi 645 projekata mladih poljoprivrednika kojima je odobreno gotovo 243 milijuna kuna u operaciji 6.1.1. Programa ruralnog razvoja, a do danas im je isplaćeno 180 milijuna kuna.

Operacija 6.2.1. namijenjena je onima koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti pa će ugovoreni novac iskoristiti za npr. mehaničarske radnje, turističke djelatnosti, kušaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika, čuvanja djece te starijih i nemoćnih osoba. Iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti, a danas je ugovore potpisalo 57 korisnika ove mjere.

Tolušić je izvijestio da će se natječaji za mlade i male poljoprivrednike u do kraja ove godine provoditi preko Lokalnih akcijskih grupa (LAG), za što su osigurana sredstva, a  da će se za novo proračunsko razdoblje natječaji raspisivati iduće, moguće već i potkraj ove godine, i to s puno većim iznosima nego dosad."Kad govorimo o novcima, poljoprivrednici ne moraju brinuti niti za poticaje, niti za program ruralnog razvoja. Tko god Vam kaže drugačije, laže. Novaca će biti isto ili više nego što imate sada", poručio je poljoprivrednicima ministar Tolušić.

Ove će se ove godine raspisati 30-tak natječaja, vrijednih 360 milijuna eura, a sav novac koji eventualno bude višak, primjerice ako se javna nabava realizira jeftinije ili ako netko ne realizira projekt, usmjerit će se u mjere razvoj primarnih poljoprivrednih djelatnosti te za potpore malim i mladim poljoprivredicima, najavio je Tolušić.

Govoreći o isplati poticaja, Tolušić je rekao da od danas kreću isplate poticaja u stočarstvu - za koze, krave, i ovce, od 15. veljače kreću izravna plaćanja za poticaje po hektaru, a do kraja veljače ukupno bi trebalo biti isplaćeno 1,15 milijardu kuna.Na upit kakva je iskorištenost sredstava koja Hrvatskoj stoje na raspolaganju u programu ruralnog razvoja, Tolušić je novinarima rekao da  "smo sada negdje na 86 ili  87 posto ukupno raspisanih natječaja", a s 360 milijuna eura ovogodišnjih planiranih natječaja, doći će se do potpune iskorištenosti raspoloživog iznosa. Dodao je i da je od toga oko 60 posto ugovoreno, a više od 30 posto isplaćeno, tako da za ovo financijsko razdoblje neće biti novih natječaja već samo već samo isplata ugovorenoga.

Župan Ivan Anušić pozdravio je dodjelu konkretnih potpora za one koje misle ostati u Slavoniji i razvijati poljoprivredni biznis, dodavši kako će jedna od dodatnih mjera biti izgradnja regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, čiji se završetak očekuje iduće godine, i kojega će s 90 posto iznosa financirati nadležno ministarstvo."To će biti potporna infrastruktura poljoprivrednicima, jer će uključivati hladnjaču, sušaru, pakirnicu i sortirnicu, a Županija priprema i izgradnju 14 sustava navodnjavanja, od kojih četiri imaju građevinsku dozvolu, i njima će biti obuhvaćeno oko 1.500 hektara površina, što su bitni projekti za budući razvoj poljoprivrede ovoga područja", ocijenio je Anušić.