c S
Dnevne novosti

Skup o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH - neusklađenost katastra i gruntovnice

13.02.2019 07:15 VINKOVCI, 12. veljače 2019. (Hina) - U Vukovarsko-srijemskoj županiji ima nešto više od 140.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, u zakupu je oko 30.000 hektara u čijem korištenju nema znatnijih problema, a ako ih i ima, uglavnom su proceduralne prirode, zaključili su županijski čelnici na skupu održanom u utorak u Vinkovcima.

Načelnici nekih općina rekli su danas da im problemi proceduralne prirode stvaraju najveće probleme."Nažalost, naši zakoni, koliko god bili dobri, ne mogu riješiti neke probleme koji muče poljoprivredu, poput, primjerice, neusklađenosti katastra i gruntovnice", rekao je pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić na skupu o programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. 

"Izrađujući programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, pokazalo se da je dobar dio problema koje imamo vezan upravo uz neusklađenost katastra i gruntovnice, nasljeđivanje, status onih čestica koje su javno vodno dobro,a dio su neke ARKOD parcele", dodao je.

Po Matićevim riječima, a to se tijekom skupa moglo čuti i od načelnika nekih vukovarsko-srijemskih općina i gradova, znatan su problem na terenu i površine predviđene za povratak u postupku denacionalizacije, koja negdje nije provedena do kraja."Ne poznajem nijednu jedinicu lokalne samouprave koja ima velike probleme oko programa raspolaganja državnim zemljištem. Galama se velika digla oko Trpinje, ali tamo su problemi drugačije naravi", rekao je Matić i dodao kako se danas od zemlje može dobro živjeti i mnogi su zainteresirani za zakup državne zemlje, ali nje slobodne, nažalost, u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema. 

Na pitanja predstavnika općina i gradova, koje su uglavnom zanimali problemi evidencije pojedinih čestica koje su problematične jer je na njima jednim dijelom netko uknjižen ili su predviđene za povratak u postupku denacionalizacije, odgovarale su Snježana Kraml i Silvija Runje iz Ministarstva poljoprivrede.