c S
Dnevne novosti

Franković: Mjeru u izgradnji donijet će izmjene GUP-a Dubrovnika

14.02.2019 07:10 DUBROVNIK, 13. veljače 2019. (Hina) - Potaknut izgradnjom nekoliko višekatnica na užemu gradskom području, dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je u srijedu kako će Grad Dubrovnik u travnju pokrenuti žurne izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje bi kroz godinu dana "donijele mjeru" u taj razvojni dokument.

Franković je na konferenciji za novinare u dubrovačkoj Gradskoj upravi rekao da se neće ukidati građevinske čestice jer bi to prouzročilo sudske sporove, ali će se uvesti mjera u katnost i izgrađenost, čime će se osigurati da ubuduće ne niču zgrade pretjerane katnosti.

Podsjetio je kako je GUP "razvojni dokument toka vremena od doba prije demokratskih promjena do danas"."Vizija je nekad bila drukčija i ne želim suditi moje prethodnike. GUP ne odgovara mjeri jer je njime dopušteno nešto što se danas čini apsurdnim. Ne postoji odgovornost moja ili ove Gradske uprave. Nismo o njemu raspravljali, glasali niti ga donosili, ali je naslijeđe te ga moramo poštivati, koliko god se s njim ne slagali“, rekao je Franković.

Najavio je da će već na idućoj sjednici Gradskog vijeća biti ukinuta odluka o nedostajućim parkirnim mjestima za sve objekte osim onih bez kolnog pristupa."Ta se odluka dosad zloupotrebljavala jer su kazne bile smiješne. Morat će izgraditi dva parkirna mjesta po jednoj stambenoj jedinici“, rekao je dubrovački gradonačelnik.Grad Dubrovnik još uvijek nije pokrenuo postupak izmjena i dopuna GUP-a jer se, istaknuo je Franković, u posljednje dvije godine određivala, a zatim u UNESCO-ou i donijela tzv. buffer zona, koja obuhvaća gotovo cijeli uži dio Dubrovnika, osim naselja Montovjerne i dijela Lapada.Franković: Oporba je neozbiljna; ukidanjem GUP-a zaustavili bi se veliki gradski projekti"Ministarstvo kulture počelo je izradu konzervatorske podloge na temelju koje će se modificirati uvjeti gradnje unutar zone, a nakon toga Grad Dubrovnik pokreće izmjene i dopune GUP-a", rekao je Franković, kritizirajući gradsku oporbi čiji prijedlog o moratoriju na provedbu GUP-a te ukidanje GUP-a smatra zakonski neutemeljenim i nemogućim.

"Potpuno su neozbiljni, željni su jednodnevne slave i nisam ih uzalud ranije nazvao 'Muppet Show'. Namjerno dezinformiraju. Zakonom o prostornom uređenju iz 2014. nije moguće uvesti moratorij. Uz to, ukinuti GUP ne može se preko noći, to traje najmanje deset mjeseci, jednako dugo kao izmjene, dopune i donošenje novog GUP-a, a ako ukinemo GUP, trenutno nam ne bi ništa donijelo, a zaustavili bismo velike gradske projekte“, objasnio je Franković.Posljednje izmjene i dopune GUP-a počele su 2011., a izglasane su 2014. godine uz tri glasa protiv kandidacijske liste Srđ je Grad, podsjetio je Franković.

"Osigurana je veća katnost i veći volumen iskoristivosti čestice.Uz to je jedno vrijeme protuzakonito uvedeno 'Povjerenstvo za lijepo', koje je poslužilo za razne makinacije, zbog čega se vode određeni postupci", rekao je Franković.Napomenuo je da gradski komunalni odjel i komunalno redarstvo redovito nadziru gradnju i kažnjavaju sve one koji krše pravila, ali, dodao je, u Dubrovniku nema građevinske inspekcije jer je zaposlenik na dugotrajnom bolovanju pa ga zamjenjuje osoba iz Ploča.

"Upozorili smo Ministarstvo graditeljstva da je takvo stanje neodrživo s obzirom na intenzitet gradnje. Tražili smo veći broj inspektora, barem tri ili četiri. Ministar Štromar je obećao da će to biti dio reforme inspektorata“, rekao je Franković.