c S
Dnevne novosti

Goran Marić u Bjelovaru: Ugovorom o pravu građenja derutna zgrada dobiva novo ruho i namjenu

14.02.2019 07:05 BJELOVAR, 13. veljače 2019. (Hina) - Zahvaljujući ugovoru Ministarstva državne imovine i Grada Bjelovara koji su u srijedu potpisali ministar Goran Marić i gradonačelnik Dario Hrebak, derutna zgrada na Trgu Stjepana Radića u Bjelovaru, koja je godinama predstavljala ruglo i opasnost za građane, uskoro bi mogla osvanuti u novom ruhu i novoj namjeni.

Zgrada od 1930 četvornih metara na ulazu u Bjelovar, sa zagrebačke strane, izgrađena za vrijeme Austrougarske i pod zaštitom konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, godinama je bila zapuštena zbog imovinsko-pravnog spora, a takvu praksu Ministarstvo državne imovine odlučilo je prekinuti današnjim potpisom ugovora o pravu građenja.

"Zahvaljujući današnjem ugovoru, moći ćemo prijaviti energetsku obnovu zgrade i pokrenuti investicijski ciklus u vrijednosti od desetak milijuna kuna, pri čemu najveći dio sredstava očekujemo iz fondova Europske unije. U konačnici, za godinu-dvije, u toj zgradi bit će smješten Digitalni inovacijski centar (HUB) te prostorije namijenjene Veleučilištu u Bjelovaru koje danas broji 750 studenata, a u budućnosti bi ta brojka trebala narasti na njih tisuću", istaknuo je gradonačelnik Hrebak

.Ministar Marić pojasnio je kako u Bjelovar često dolazi i zbog toga što je riječ o vojnom središtu, pa samim tim ima i dosta neriješenih imovinsko-pravnih poslova."U Bjelovar, a i ostale gradove, dolazimo samo s konkretnim rješenjima, a ovo je takav primjer. Imamo i primjere da nas lokalna samouprava zove da im predamo imovinu, a da nam prethodno uopće nisu predali zahtjev i slično. No, kada se sve 'školski' odradi, kao u ovom slučaju, tada i mi kao ministarstvo možemo reagirati brzo. Naš je cilj ostaviti traga u svakoj jedinici lokalne samouprave i u svakom mjestu aktivirati državnu imovinu. Sretan sam jer će desetljećima zapuštena nekretnina postati inovacijski centar i služiti realnom životu", poručio je ministar Marić.

Uz ugovor o pravu građenja, potpisana je i Tabularna isprava radi uknjižbe prava vlasništva na mjesni dom i dvorište u prigradskom naselju Trojstveni Markovac.