c S
Dnevne novosti

Europski regulator tržišta rada počet će s radom do kraja godine

15.02.2019 07:00 BRUXELLES, 15. veljače 2019. (Hina/dpa) - Europski pregovarači u četvrtak su dogovorili uspostavu europske Agencije za rad koja će imati za cilj pružati potporu 17 milijuna Europljana koji žive ili rade u nekoj od drugih zemlja članica te suzbijanje rada na crno.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je predložio osnivanje takvog tijela 2017. godine, pozdravio je odluku kao „veliki korak naprijed” za Europsku uniju. Cilj agencije bit će informirati zaposlenike, tvrtke i nacionalna tijela o njihovim pravima i obvezama u prekograničnim situacijama, olakšati prekogranične inspekcije, biti medijator u sporovima te pomoći u borbi protiv neprijavljenog rada.

Agencija će pružiti „ključnu pomoć” nadležnim tijelima zemalja-članica, rekao je rumunjski ministar rada Marius-Constantin Budai, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.Naglasio je ujedno da će angažman članica biti isključivo na „na dobrovoljnoj bazi”.

Europska Agencija za rad trebala bi započeti s radom do kraja godine, prema dogovoru koji su postigli predstavnici Europskog parlamenta i zemalja članica. Zapošljavat će oko 140 ljudi i procjenjuje se da će imati godišnji proračun od oko 50 milijuna eura, priopćila je Komisija. Odluka o sjedištu još nije donesena.

Dogovor još moraju odobriti Europski parlament i zemlje članice, što se smatra formalnošću.