c S
Dnevne novosti

Žbogar za TV Sloveniju o neuspjehu u Bruxellesu

19.06.2009 09:17 LJUBLJANA, 18. lipnja 2009.(Hina), Izmijenjena inicijativa Ollija Rehna bila je najbrži put za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješenje graničnog pitanja, izjavio je u četvrtak navečer slovenski ministar vanjskiih poslova Samuel Žbogar, komentirajući neuspjeh te inicijative.
Žbogar je odgovornost za neuspjeh pripisao Hrvatskoj, rekavši da nije pristala na izmjene u Rehnovu prijedlogu nego je tijekom današnjih razgovora ponudila alternativna rješenja i tako "srušila" Rehnovu inicijativu. "Dok smo s Rehnom razgovarali o predloženim dopunama, hrvatski premijer Ivo Sanader na drugoj je lokaciji iznosio druga alternativna rješenja i rušio inicijativu", rekao je Žbogar, dodajući da je prilikom popodnevnog sastanka ministara s Rehnom hrvatski ministar jasno rekao da Hrvatska ne može pristati na promijenjeni prijedlog.

Što se tiče jedne od mogućnosti koje je iznio Sanader, tj. da se deblokada izvrši na taj način da dvije europske pravne službe iznesu svoje mišljenje prejudiciraju li hrvatski pristupni dokumenti prejudiciraju granicu, kako tvrdi Slovenija, Žbogar je rekao da to govori o "nepoznavanju" Europske unije.

"Pravna služba Europske unije nema takve nadležnosti i ne može davati takva mišljenja", rekao je Žbogar. Na pitanje stoji li iza Hrvatske možda neka jača članica EU-a Žbogar je rekao da takav dojam nije dobio prilikom razgovora danas u Bruxellesu sa svojim kolegama ministrima. "Naprotiv, prije bih rekao da je među članicama prisutno iznenađenje da je do ovoga danas došlo", rekao je Žbogar, ali nije u potpunosti isključio da će se Rehnova inicijativa kao proces možda nastaviti.

"Sada je potrebna stanka u kojoj treba razmisliti o nastaloj situaciji i teško je danas reći što će se dogoditi", rekao je Žbogar. "I dobrosusjedski odnosi jedan su od političkih kriterija za ulazak u Europsku uniju, Hrvatska će o tome morati voditi računa u svojoj politici prema susjednim državama", upozorio je slovenski ministar Samuel Žbogar u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.