c S
Dnevne novosti

Robert Hawkins: Odluka ICSID-a je velika pobjeda za HEP

19.06.2009 09:30 WASHINGTON, 18. lipnja 2009.Hina, Odluka Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, u višegodišnjem sporu Hrvatske elektroprivrede (HEP) protiv Republike Slovenije zbog kašnjenja u isporuci struje iz nuklearke Krško tijekom 2002/03. godine, "velika je pobjeda za HEP", izjavio je u četvrtak HEP-ov američki odvjetnik Robert Hawkins.
"To je velika pobjeda za HEP. Spor protiv Slovenije traje već puno godina, a sam predmet vodi se tri i pol godine. U njemu je bilo puno pisanih podnesaka i dvije rasprave. To je velika odluka, povoljna za HEP", izjavio je za Hinu Hawkins koji od početka vodi slučaj, kao specijalist za međunarodne arbitraže washingtonskog odvjetničkog ureda Hunton&Williams.

Zbog neisporuke električne energije iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) u razdoblju od 1. srpnja 2002. do 19. travnja 2003., suprotno potpisanom ugovoru vlada Hrvatske i Slovenije, HEP je u studenom 2005. pokrenuo arbitražni postupak protiv Slovenije pred ICSID-om.

HEP u tom postupu potražuje od Slovenije 38 milijuna eura na ime naknade štete. U Odluci tročlanog arbiražnog vijeća ICSID-a od 12. lipnja, koja je u četvrtak objavljena na web stranici Tribunala, ističe se da je "Republika Slovenija odgovorna prema Tražitelju HEP-u za financijsku vrijednost 50 posto električne energije koju je proizveo NEK u razdoblju od 1. srpnja 2002. do 19. travnja 2003. godine".

Na pitanje da li dosuđena naknada odgovara odštetnom zahtjevu HEP-a od 38 milijuna eura, odvjetnik Hawkins je kazao kako se "zajedno s kamatama, radi o približno tom iznosu".

Dio odluke arbitražnog vijeća ostavljen je otvorenim za daljnji postupak u arbitraži pred pariškim ogrankom ICSID-a, na saslušanju zakazanom 27.-31. srpnja, gdje se treba utvrditi "da li je ili ne, a ako je, u kojem opsegu", HEP prešutno odustao od takvog potraživanja, što je argument koji je, prema Hawkinsu, slovenska strana uvela u spor u "pet do 12".

"To je vrlo ograničena obrana prema odgovornosti za namiru štete koju Slovenija nije uvela u predmet od početka spora već u posljednjem trenutku", kazao je Hawkins, ističući kako "u načelu očekuje da će se u Parizu raspravljati samo o visini odštete koju Slovenija duguje HEP-u". "Otvoreno govoreći, ja ne razumijem tu tvrdnju. Tribunal je ostavio otvorena vrata Sloveniji da pokuša dokazati tu obranu s prešutnim odustajanjem od potraživanja", dodao je.

Naglasio je kako konačnu odluku u predmetu, vezano uz visinu odštete i troškove arbitraže "očekuje do kraja ove godine". Tribunal je također presudio da su s 30. lipnjem 2002. poništena sva međusobna financijska potraživanja iz prošlosti između HEP-a i NEK-a.

Glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić u četvrtak je u priopćenju o odluci ICSID-a, potvrdio kako se očekuje da će do kraja ove godine Tribunal donijeti odluku o nadoknadi štete HEP-u.