c S
Dnevne novosti

Tijekom 2019. zakon o umjetnicima i revizija medijskoga zakonodavstva

22.02.2019 07:20 ZAGREB, 21. veljače 2019. (Hina) - Ministarstvo kulture u protekloj je godini financiralo gotovo 6900 programa s nešto manje od 364 milijuna kuna, dovršilo reformu zakonodavstva u području kulturne baštine, usvojen je novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima, a za ovu se godinu, uz ostalo, najavljuje pokretanje revizije medijskoga zakonodavstva, ističe se u Godišnjem izvješću Ministarstva za 2018. godinu koji će u petak biti predstavljen na konferenciji za novinare.

Ministarstvo kulture, ističe ministrica Nina Obuljen Koržinek u uvodu izvješća, "sukladno Programu Vlade od početka mandata stavlja naglasak na kontinuirano povećanje proračuna, bolje i transparentnije upravljanje proračunskim sredstvima, bolje povlačenje sredstava EU fondova, reformu institucionalnog i zakonodavnog okvira, kao i izradu strateških dokumenata i pripremu projekata za financiranje kulture u sljedećoj financijskoj perspektivi EU".

Ove godine novi zakon o umjetnicima i pokretanje revizije medijskoga zakonodavstva 

Ministarstvo kulture u protekloj je godini zaokružilo reformu zakonodavstva u području kulturne baštine, te su doneseni novi zakoni o arhivima, knjižnicama i muzejima i izmjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a usvojen je i novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima.

Za ovu godinu najavljuju se novi Zakon o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti, novi Zakon o financiranju kulture i kulturnim vijećima te izmjene i dopune Zakona o kazalištima. Osim toga, Ministarstvo kulture planira u ovoj godini pokrenuti reviziju medijskoga zakonodavstva te su tako zakoni o Hini i elektroničkim medijima predviđeni za usvajanje u ovoj godini, a zakon o medijima i HRT-u u 2020.

Planira se i pokretanje i izrada Nacionalnog izvještaja o kulturi kao prve faze izrade Strategije razvoja kulture pa će tako u prvom kvartalu ove godine početi rasprava o Smjernicama medijske politike, a raspisat će se, uz ostalo, natječaj za financiranje neprofitnih medija i natječaj za financiranje provedbe Strategije poticanja čitanja. 

Kontinuiran rast proračuna Ministarstva kulture

Kako se ističe u Godišnjem izvješću, proračun Ministarstva kulture nakon rebalansa državnoga proračuna u 2018. godini povećan je za 15,4 posto u odnosu na 2017. godinu, većina proračunskih aktivnosti bilježi rast, a u dvogodišnjem razdoblju od 2016. do 2018. godine proračun Ministarstva porastao je za 285 milijuna kuna. 

U protekloj je godini za financiranje programskih djelatnosti unutar pet kulturnih područja prijavljeno ukupno 15.312 programa za koje je traženo milijardu i 425 milijuna kuna, od čega je odobreno financiranje za njih 6889 u iznosu od nešto manje od 364 milijuna kuna.Ako se pogleda udio odobrenih programa po kulturnom području, može se vidjeti da je za financiranje odobreno najviše programa s područja umjetničkoga stvaralaštva i kulturne i kreativne industrije (50 posto) i kulturne baštine (20 posto).

Kada je riječ o udjelu odobrenih sredstava po pojedinom kulturnom području, na kulturnu baštinu otpada 35 posto sredstava, a na umjetničko stvaralaštvo i kulturne i kreativne industrije (29 posto). U protekloj godini 48 ustanova koje su u nadležnosti Ministarstva kulture financiralo se po novom modelu, čime je smanjen broj pojedinačnih zahtjeva na Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi. 

Po novom modelu se programi ustanova planiraju i ugovaraju zajedno s ostalim troškovima, umjesto da svaki pojedini program prijavljuju na Poziv poput ostalih prijavitelja. Time je, ističe se, na poziv za financiranje u 2019. godini zaprimljeno oko 8000 pojedinačnih zahtjeva, za razliku od prethodne godine u kojoj je upućeno 11 tisuća pojedinačnih zahtjeva.Dio programa financiran je i iz europskih sredstava. 

Tako je iz Europskoga socijalnog fonda – Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020." ugovoreno 29 projekata umjetnosti i kulture za mlade (u ukupnom iznosu od 18 milijuna kuna, od kojega 85 posto iz Europskoga socijalnog fonda), 40 projekata s područja umjetnosti i kulture 54+ (u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna) te 34 projekta s područja "Kultura u centru – potpora razvoju razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, faza I", u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna.Iz Europskoga fonda za regionalni razvoj i Kohezijski fond – Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." u okviru Poziva odobrena su ukupno 64 projekta ukupne vrijednosti milijardu i 15 milijuna kuna.

Financiranje umjetničkoga stvaralaštva i kulturnih i kreativnih industrija

U sklopu redovitoga financiranja umjetničkog stvaralaštva i kulturnih i kreativnih industrija, Ministarstvo kulture u protekloj je godini financiralo ukupno 3466 programa sa 105,5 milijuna kuna. Najviše je sredstava, 29,6 milijuna kuna odobreno za 410 programa dramske i plesne umjetnosti. Za 708 programa otkupa knjiga odobreno je ukupno 13,8 milijuna kuna, a za 340 programa glazbene i glazbeno scenske umjetnosti odobreno je 10 milijuna kuna. 

Za 110 programa poduzetništva u kulturi i kreativnim industrijama odobreno je 8 milijuna kuna, za 36 programa redovne djelatnosti udruga 6,8 milijuna kuna, ukupno 450 programa s područja kulturno-umjetničkoga amaterizma financirano je s 6 milijuna 870 tisuća kuna, a za 257 programa inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi odobreno je 6 milijuna 182 tisuće kuna. 

Na području vizualnih umjetnosti za 361 program odobreno je nešto više od 6 milijuna kuna, za 365 programa potpore knjizi odobreno je 4,5 milijuna kuna, a za 66 programa časopisa odobreno je 3,7 milijuna kuna. Za 116 književnih manifestacija odobreno je 3,4 milijuna kuna, za 74 programa s područja književnog stvaralaštva 2 milijuna kuna, a na području audiovizualnih djelatnosti za Pulski filmski festival odobreno je 1,8 milijuna kuna. Za razvoj publike u kulturi (27 programa) odobreno je milijun kuna, za 67 programa u sklopu projekta Ruksak (pun) kulture odobreno je 905 tisuća kuna, za stranu potporu knjizi (47) 726 tisuća kuna, a za 22 književna programa knjižara nešto manje od 400 tisuća kuna.

Kako bi se dodatno ojačale kvaliteta i vitalnost suvremenoga vizualnog stvaralaštva u prošloj je godini pokrenut novi pilot-projekt Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika. Poticaj za pokretanje poziva bio je nepovoljan položaj vizualnih umjetnika čiji je rad u okruženju maloga i nedovoljno razvijenoga tržišta slabije honoriran. Na taj se javni poziv prijavilo 147 umjetnika u dvije kategorije, a ukupno je odobren 41 projekt za koji je osigurano nešto više od milijun kuna.

Od ove godine novi model potpore izdavanju knjiga

U 2019. godini potpora nakladnicima za izdavanje knjiga dodjeljuje se po novom modelu u kojemu se vrednuje kompletan nakladnički portfelj, odnosno nakladnička prijava u cjelini, a sredstva se više ne dodjeljuju za svaku knjigu pojedinačno kao ranijih godina. U ocjeni pojedinog nakladnika posebna se pozornost poklanja njegovom ukupnom dosadašnjem radu, izvršavanju financijskih obveza naročito prema autorima i drugim suradnicima, kvaliteti i odjeku dosad objavljenih naslova.

Ubuduće se, najavljuju iz Ministarstva, planira valorizirati ukupna produkcija pojedinog nakladnika.Osim toga, program Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama za 2019. godinu uključuje i projekte književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti te je na njih utrošen najveći udio odobrenih sredstava. 

Financiranje arhiva, knjižnica i muzeja te kulturne baštine

Kako ističu iz Ministarstva, u protekloj godini stvoren je suvremeni normativni okvir kojim se regulira rad arhiva, knjižnica i muzeja te se pristupilo izradi ključnih razvojnih smjerova i strateških ciljeva za svaku djelatnost. 
Za sustav arhiva, knjižnica i muzeja odobreno je ukupno 30 milijuna i 370 tisuća kuna za ukupno 862 programa. Najviše je izdvojeno za 317 programa knjižnične djelatnosti – ukupno 17,3 milijuna kuna. 

Za ukupno 1383 programa kulturne baštine odobreno je 128,3 milijuna kuna, od toga najviše za nepokretna kulturna dobra – 95 milijuna za 762 programa.