c S
Dnevne novosti

Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom

19.06.2009 13:42 ZAGREB, 19. lipnja 2009.(Hina), Ustavni sud ukinuo je danas sporne odredbe Zakona o trgovini koji je trgovcima branio rad nedjeljom i blagdanom, a budući da ta odluka stupa na snagu danom donošenja sve trgovine mogu raditi već od ove nedjelje.
Ocjenu suglasnosti spornih odredbi Zakona o trgovini predložili su Općinsko vijeće Općine Stupnik i osam trgovačkih društava zbog ograničenja poduzetničkih sloboda, diskriminacije trgovaca i utjecaja na financiranje lokalne samouprave.

Osporavatelji Zakona prigovorili su i da su sporne odredbe iznevjerile njihova očekivanja jer su prigodom njihova ulaganja uvjeti bili drukčiji, jer se preferira vjerski svjetonazor i jer zabrana nije nužna da bi se ostvarila prava radnika.

Sudac izvjestitelj Marko Babić rekao je da se ne može suglasiti sa svim primjedbama, ali ipak su došli do zaključka da je riječ o protuustavnim odredbama. Njihova analiza pokazala je, kaže Babić, da se tim zakonskim odredbama narušava ustavnost i jednakost trgovaca unutar jedne skupine bez objektivnog i razboritog opravdanja, također stavlja se prevelik teret na trgovce na koje se zabrana odnosi.

Ustavni sud, koji je i 2004. ukinuo zabranu rada nedjeljom, smatra da zakonsko propisivanje zabrane rada prodavaonica nije bilo nužno u demokratskom društvu radi ostvarenja cilja koji se njime želio postići - zaštiti prava radnika u prodavaonicama.

Prava radnika zajamčena su Ustavom, zakonom i kolektivnim ugovorima i treba ih djelotvorno štititi, ali to se može činiti i drugim sredstvima koja manje zadiru u poduzetničke slobode trgovaca no što se to čini zabranom rada prodavaonica nedjeljom.

Sud smatra da je zakonsko pravo svakog radnika da za rad nedjeljom ima pravo na povećanu plaću, a da za svaki radni tjedan u kojem je radio nedjelju ima pravo dan odmora. Time se, smatra Sud, stvara ravnoteža između ustavnog prava radnika da u svakom tjednu ima dan odmora i da je za rad nedjeljom odgovarajuće plaćen te Ustavom zajamčene slobode poduzetništva trgovaca i općeg interesa funkcioniranja društva.

Sud je jednoglasno prihvatio prijedlog da se ukinu članci 58., 59., 60. i 62. Ukinute odredbe prestaju važiti danom donošenja odluke.