c S
Dnevne novosti

Đakić: Jedinstvenim Zakonom o hrvatskim braniteljima puno toga riješeno

26.02.2019 07:20 ZAGREB, 25. veljače 2019. (Hina) - Zajednica županijskih zajednica i udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH (HVIDR-a) obilježila je u ponedjeljak 27. obljetnicu osnivanja, a predsjednik udruge Josip Đakić izrazio je zadovoljstvo donesenim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, podsjetivši da je tim Zakonom Vlada RH jasno pokazala svoj odnos prema hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

"Jedinstvenim zakonom o pravima hrvatskih branitelja smo puno toga riješili i on je pridonio onome što nam je potrebno, a Vlada je njegovim donošenjem jasno pokazala kakav ima sentiment i odnos prema onima koji su sudjelovali u obrani i oslobođenju hrvatske države kada je to trebalo", izjavio je Đakić za Hinu.   

Podsjetivši da  su HVIDR-u prije 27 godina osnovali hrvatski vojni invalidi koji su bili na rehabilitaciji u KBC Zagreb, Đakić je kazao da će danas Zajednicu županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-e RH čini ukupno 131 organizacija.

Najavio je i da će se ove godine u Vukovaru dva puta održati svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata, jer je to natjecanje prošle godine bilo odgođeno. Predsjedništvo i Glavni odbor HVIDR-e prošle godine su odgodili sportsko natjecanje članova te udruge u Vukovaru od 12. do 14. listopada, jer se u Vukovaru 13. listopada održavao prosvjed ratnih stradalnika.

Đakić je rekao i da HVIDR-a u svom djelovanju reagira na pojedine neprihvaljive događaje, poput onoga kada je zagrebački gradonačelnik primio predsjednika Skupštine srbijanskog grada Jagodine Dragana Markovića Palmu, nekadašnjeg suradnika ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, te na odluku da se Medaljom Grada Zagreba odlikuje ministar vanjskih poslova bivše Jugoslavije Budimir Lončar koji je pridonio odluci o uvođenju embarga na oružje na početku Domovinskog rata.
Time je Lončar pomogao bivšoj Jugoslavenskoj vojsci (JNA) i srpskim paravojnim postrojbama na hrvatskim okupiranim područjima, tzv. krajini, a Republika Hrvatska ostala je bez oružja za obranu, kazao je, dodavši: "To su stvari koje moramo jasno reći".

Đakić je, ne želeći se miješati u rad sudstva, izrazio nezadovoljstvo oslobađajućom presudom za zapovjednika štaba Teritorijalne obrane Borova Sela, Radenku Alavanji. Iako se presuda mora poštovati, smatra da hrvatske institucije (policija i DORH) nisu dobro pripremile tužbu protiv Alavanje, stoga sudac nije imao niti ga na osnovu čega osuditi.

Podržao je reakciju na tu oslobađajuću presudu HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja, čijeg su brata ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba u masakru hrvatskih policajaca u Borovu Selu u svibnju 1991.."Dok su god kod nas spomenici sa šajkačama i kokardama moramo se boriti protiv toga", poručio je predsjednik HVIDR-e Đakić.

Provokacijom je ocijenio i održavanje proslave Dana vojske Srbije u zagrebačkoj Mimari. "To je strašno, što je tamo radio Bandić. To je čista provokacija", kazao je Đakić. 

Izaslanstvo HVIDR-e, predvođeno Josipom Đakićem, ranije danas na zagrebačkom groblju Mirogoj položilo je vijence i zapalilo svijeće u spomen svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kod Spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.