c S
Dnevne novosti

HUP: odluka Ustavnog suda je očekivana

19.06.2009 14:22 ZAGREB, 19. lipnja 2009.(Hina), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom koja se temelji na pravu svih poslovnih subjekata da posluju pod jednakim uvjetima, priopćeno je iz HUP-a.
"Upravo je naša udruga još tijekom rasprave prije donošenja zakona, ali i u brojnim drugim prilikama, upozoravala na tu važnu činjenicu. Na veliku žalost brojnih poduzetnika, obrtnika, radnika koji rade u trgovini, ova je sporna odredba izazvala brojne poteškoće u poslovanju, što je dijelom uzrokovalo pad prihoda, otpuštanje radnika, ali i nesporazume u turističkim regijama naše zemlje", navode iz HUP-a.

Žalimo, dodaje se, što nije bilo dovoljno mudrosti među HUP-ovim socijalnim partnerima da se još tijekom rasprava o odredbama zakona povede računa o ovoj činjenici na koju je HUP upozoravao. "Pozdravljamo ovu odluku i sa stanovišta ekonomske opravdanosti koja je vrlo vidljiva u ovim uvjetima krize kad hrvatski poduzetnici nastoje osigurati posao svojim zaposlenicima, odnosno osigurati poslovanje svojih tvrtki", kaže se u priopćenju HUP-a.

Ustavni sud ukinuo je danas sporne odredbe Zakona o trgovini koje su trgovcima zabranjivale rad nedjeljom i blagdanom, a budući da ta odluka stupa na snagu danom donošenja sve trgovine mogu raditi već od ove nedjelje.