c S
Dnevne novosti

HND pozvao zastupnike da odbiju Šeksov amandman na konačni prijedlog izmjena ZKP-a

19.06.2009 13:22 ZAGREB, 19. lipnja 2009.(Hina), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) današnjim je priopćenjem pozvalo saborske zastupnike da u tijeku popodnevna glasovanja odbiju amandman potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa na konačni prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP), prihvaćanjem kojega bi, kako drže u HND-u, novinarima bilo onemogućeno praćenje istraga.
Kako ističu u HND-u, prihvaćanjem amandmana Vladimira Šeksa novinari bi se našli u još težem položaju nego danas, budući da čl. 231 ZKP-a ostavlja dvojbu o tome je li novinarsko iznošenje bilo koje pojedinosti iz istrage kazneno djelo ili nije.

U radu skupine koja je pripremala vladin prijedlog bio je i predstavnik HND-a i konačni vladin tekst novinarima bi omogućio normalan rad, pa i djelomično praćenje istražnih postupaka, onako kako je to u demokratskim zemljama, podsjećaju u HND-u. Sada odjednom Šeksov amandman ne samo što vraća sve na staro nego i pogoršava uvjete za slobodni novinarski rad, i to na protudemokratski i protueuropski način, drže u HND-u.

Prihvati li vladajuća većina taj amandman, bit će jasno da smo ulaskom u radnu skupinu za izradu zakona bili izigrani i o tome ćemo izvijestiti mjerodavna europska tijela, najavili su iz HND-a.