c S
Dnevne novosti

Mesić u Novom Sadu: Želimo ulazak Hrvatske, ali i cijele regije u EU

19.06.2009 13:22 NOVI SAD, 19. lipnja 2009.(Hina), Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u petak, na summitu šefova država srednje Europe u Novom Sadu, da vanjskopolitičke ambicije Hrvatske neće biti zadovoljene njezinim ulaskom u EU, nego tek i integracijom ostalih zemlja regije u Uniju.
"Ja sam tu konačni optimist, naravno uz pretpostavku da svatko odradi svoj dio posla, što znači da svaka zemlja kandidat ispuni sve uvjete koji se postavljaju za članstvo. Dvostruka mjerila ne bi smjela postojati, jer bi ona samo poljuljala povjerenje u Uniju, a mogla bi negativno utjecati i na bilateralne odnose kandidata koji ulaze pod različitim uvjetima", rekao je Mesić u obraćanju predsjednicima zemalja sudionica skupa.

Govoreći o temama summita - gospodarskoj krizi, opskrbi energentima te europskim integracijama - predsjednik Hrvatske kazao je kako je najvažnije da se u suočavanju s tim problemima djeluje zajednički. "Soliranje na političkoj sceni ne donosi rezultate, naprosto zato što sva pitanja s kojima se suočavamo dobivaju, u većoj ili manjoj mjeri, globalni karakter, ona su zajednička. A na zajedničke probleme moguće je, pa i više od toga, nužno je odgovarati samo zajednički", naglasio je Mesić.

Ukazavši na neraskidivu povezanost gospodarske krize s krizom energenata, on je istaknuo kako je, s jedne strane, izlaz u nastojanju da se izbjegne ovisnost o samo jednome izvoru, ali, s druge, još više u tome da se stvari događaju na transparentno dogovoren način te da se, u najvećoj mogućoj mjeri, gospodarstvo odvoji od politike. Gospodarstvo, kako je rekao, ne smije biti talac politike, niti oružje za postizanje političkih ciljeva.

Na rubu summita u Novom Sadu hrvatski predsjednik u petak se, pred početak radnog dijela skupa, susreo s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, a tema razgovora bili su hrvatsko-talijanski odnosi, s naglaskom na gospodarstvu i posebice turizmu, te uključivanje Hrvatske u EU.

Kako se doznaje iz predsjednikova ureda, tijekom susreta potvrđeni su vrlo dobri bilateralni odnosi koji su u stalnom usponu te je istaknuto da su i gospodarski odnosi i dalje vrlo intenzivni unatoč gospodarskoj krizi.

Talijanski predsjednik potvrdio je potporu talijanske vlade, ali i oporbe, što skorijem ulasku Hrvatske u Europsku uniju i istaknuo potrebu što bržeg uklanjanja slovenske blokade nastavku hrvatskih pristupnih pregovora.

U priopćenju o susretu navodi se da je predsjednik Mesić upoznao svog talijanskog kolegu sa situacijom u regiji te osobito istaknuo značaj koji Hrvatska pridaje jačanju dobrosusjedskih odnosa s Italijom.

Mesićev boravak na summitu završava se u petak popodne, kada se hrvatski predsjednik vraća u Zagreb gdje bi se trebao susresti s predsjednikom Kine Hu Jintaom koji dolazi u posjet Hrvatskoj.

Summit šefova država srednje Europe, 16. po redu, održava se u Novom Sadu od 18. do 21. lipnja, a tema skupa je zajednički rad na prevladavanju ekonomskih i energetskih te izazova europskih integracija.

Uz predsjednika Mesića i domaćina summita srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, na skupu sudjeluju predsjednici Italije, Austrije, Bugarske, Moldavije, Češke, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.