c S
Dnevne novosti

Parlament Federacije BiH raspravlja o zakonu o braniteljima, više stotina ljudi oko zgrade

01.03.2019 07:00 SARAJEVO, 28. veljače 2019. (Hina) - Zastupnici u Parlamentu Federacije BiH u četvrtak raspravljaju o izmjenama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a tim se povodom oko zgrade parlamenta Federacije u središtu Sarajeva okupilo više stotina razvojačenih branitelja koji traže usvajanje novoga zakona koji bi višestruko povećao izdvajanja novca iz proračuna.  
Ne bude li njihov zahtjev prihvaćen okupljeni su najavili radikalne mjere.Mediji su u međuvremenu objavili nekoliko rasprava između ministra branitelja u odlasku Salke Bukvarevića i branitelja te zastupnika iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije, koji se odvijaju na marginama održavanja sjednice. 

Prijedlog izmjene zakona predložile su oporbene bošnjačke stranke s ljevice, SDP BiH i Demokratska fronta, a po riječima ministra Bukvarevića njegova primjena bi ovaj entitet dodatno koštala oko 50 milijuna eura."Za to treba cijeli dodatni fond", poručio je Bukvarević predstavnicima branitelja ukazujući na nemogućnost da entitet takva očekivanja ispuni.

Nakon toga ga je jedan od njih upitao o tome "spava li mirno" te mu zamjerio da on i ne može predstavljati braniteljsku populaciju jer ne poduzima ništa dok "pravi branitelji umiru". Još se jedan zastupnik SDA, Hamdija Abdić Tigar, koji je inače optužen za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića u Bihaću 1995. godine, otvoreno konfrontirao s predstavnicima braniteljskih udruga.

Razvojačeni branitelji su poručili kako neće napustiti prostor oko Parlamenta Federacije BiH, gdje su raspoređene snažne policijske snage te postavljene zaštitne ograde. Ranije je prigodom rasprava o donošenju sličnih braniteljskih zakona u nekoliko navrata došlo do nasilja te sukoba prosvjednika i policije.(Hina) xzkre ybr