c S
Dnevne novosti

U Iloku potpisan predugovor za izgradnju I. dionice buduće Srijemske tranverzale

07.03.2019 07:05 ILOK, 6. ožujka 2019. (Hina), U Iloku je u srijedu u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac potpisan predugovor za projekt izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca kao dijela Srijemske transverzale, koja će u budućnosti na najkraći mogući način preko Tovarnika, Apševaca i Lipovca povezivati Ilok s autocestom Zagreb-Lipovac.
Predugovor su potpisali pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škori.Projekt izgradnje 40 kilometara duge Srijemske transferzale, vrijedan oko 100 milijuna eura, započet je još 2011. godine, ali je nakon početnih radova zaustavljen sve do danas.

Vrijednost dionice Apševci-Lipovac dužine oko četiri kilometra procjenjuje na oko 120 milijuna kuna od kojih su 98 milijuna sredstva EU, a 22 milijuna kuna sredstva Hrvatskih cesta, kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić dodajući kako je riječ o iznimno značajnom projektu kojim će se Ilok povezati s autocestom, Hrvatskom i Zagrebom.

Po riječima pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera riječ je o projektu koji se više ne može zaustaviti. Također je kazao kako se u prometne projekte u Slavoniji trenutačno ulaže oko 1,3 milijarde kuna od kojih 690 milijuna kuna u projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zadovljstvo početkom radova izrazio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je ocjenio kako će Srijemska transferzala pridonijeti jačanju gospodarstva te cestovne sigurnosti, ali i sigurnosti državne granice.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, podsjetivši kako su sredstva za gradnju Srijemske transverzale u najvećem obimu osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kazala je kako je cilj da se kapitalni projekti u što većem postotku financiraju iz sredstava EU, kako bi se što manje opterećivao državni proračun.

"Ovim projektom želimo vratiti život u ova pogranična područja Vukovarsko-srijemske županije i građanima Iloka konačno osigurati najkraću prometnu vezu s autocestom Zagreb-Lipovac. Sada smo na dobrom putu da u tome i uspijemo", poručila je Žalac rekavši kako dionica Apševci-Lipovac predstavlja prvu od ukupno četiri dionice buduće Srijemske transverzale.