c S
Dnevne novosti

Trgovački lanci zadovoljni odlukom Ustavnog suda, nedjeljom otvoreni cijeli dan

23.06.2009 08:02 ZAGREB, 19. lipnja 2009.(Hina), Trgovački lanci zadovoljni su odlukom Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom koja se temelji na pravu svih poslovnih subjekata da posluju pod jednakim uvjetima te najavljuju da će već ove nedjelje biti otvoreni cijeli dan.
U trgovačkom lancu Emmezeta, jednom od tražitelja ocjene ustavnosti izražavaju zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda, a predsjednik Uprave Slobodan Školnik je izjavio da su vjerovali u takvu odluku.

Napominje kako je odluka jednoglasno izglasana što pokazuje da je zakon pravno bio neodrživ. Školnik kaže kako će Emmezeta već ove nedjelje raditi cijeli dan te kako će isto biti vjerovatno i kod ostalih trgovačkih lanaca.

Dragutin Mamić iz trgovačkog centra Mandy ističe kako je zadovoljan odlukom Ustavnog suda. "Takvu odluku smo očekivali i vjerovali smo u pravosuđe. Žao nam je što je dosta ljudi ostalo bez posla zbog neradne nedjelje, a većinu njih vjerojatno ćemo vratiti na posao", kaže.

Dodaje da radne nedjelje nose 15 do 18 posto godišnjeg prometa. U nedjelju će Mandy raditi do 21 sat, a u ponedjeljak najmanje do 15 sati, kao i City centar One, kako potvrđuje glasnogovornica Vlatka Svedružić.

Kako je City Centar One bio jedan od tražitelja ocjene ustavnosti jasno je da je zadovoljan odlukom suda, kaže. U pogledu radnog vremena u ponedjeljak, još nije jasno može li se raditi iza 15 sati, s obzirom na odluku Grada Zagreba o radu trgovina praznikom, za koju nije jasno je li na snazi.

Trgovački lanac Konzum poštovat će odluku Ustavnog suda te će neki njihovi dućani raditi i ove nedjelje. Nastojat će da radi manje dućana nego što je bilo prije donošenja zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom, no to će ovisiti i o njihovoj konkurenciji, ističu u Agrokoru.

Mercator po riječima Ive Jurković iz odnosa s javnošću pozdravlja odluku Ustavnog suda, no čeka službenu obavijest o odluci, a dotad radi kao da su zakonske odredbe o zabrani rada nedjeljom na snazi. Idućeg tjedna taj trgovački lanac neće raditi u dane praznika, 22. i 25. lipnja, kaže Jurković, uz napomenu da se plan radnog vremena za vikend i naredni tjedan još može promijeniti.