c S
Dnevne novosti

Ministar: BiH će snositi sankcije zbog kršenja CEFTA-e

23.06.2009 08:10 SARAJEVO, 19. lipnja 2009.(Hina), Bosna i Hercegovina snosit će međunarodne posljedice jer je prekršila odredbe CEFTA-e prihvaćanjem Zakona o zaštiti domaće proizvodnje kojim se predviđa uvođenje carina na proizvode iz Hrvatske i Srbije, rekao je u petak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.
 "Nema nikakve sumnje da je BiH usvajanjem spomenutog zakona prekršila CEFTA sporazum, to prije jer je svima poznato da se odredbe pravnog akta, a time i međunarodnog sporazuma, moraju čitati integralno, a ne 'biranjem' odredaba koje tumačimo tako da samo nama idu u prilog", stoji u pisanoj izjavi ministra Zirojevića.

Dodao je kako je ovo ministarstvo upozoravalo na štetne posljedice donošenja ovoga zakona budući da je u razgovorima s kolegama iz susjednih zemalja najavljeno donošenje protumjera.

Zirojević je istaknuo da je BiH u prošloj godini jedino ostvarila suficit u trgovini proizvodima od voća i povrća s Hrvatskom, u koju je izvezeno 5,5 milijuna eura robe, a uvezeno 4,3 milijuna eura. Istodobno pokrivenost robne razmjene mlijekom i mliječnim proizvodima iznosila je 62 posto, što je činilo više od 65 posto ukupnog izvoza mlijeka iz BiH, upozorava ministar.

"Pretpostavite čije će mlijeko biti prvo na udaru u Hrvatskoj nakon usvajanja Zakona i kakve posljedice možemo očekivati?", pita se Zirojević. Izmjena zakona odnosi se na uvođenje carina na proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.