c S
Dnevne novosti

Visoki hrvatski političar u BiH kaže da će Hrvati nakon Vijeća ministara inzistirati na izbornoj reformi

12.03.2019 07:20 MOSTAR, 11. ožujka 2019. (Hina) - Visoki dužnosnik HDZ-a BiH Bariša Čolak izjavio je u ponedjeljak kako se bošnjačke stranke protive izmjenama izbornog zakona zemlje kojim bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata, najavljujući kako će odmah nakon izbora Vijeća ministara hrvatske stranke inzistirati na tim reformama. 
"Ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo insistirati na rješenju izbornog zakona. Ni na jedne izbore ubuduće se ne smije izaći s postojećim pravilima", rekao je Čolak za portal Dnevnik. Rekao je kako će se izmjenama izbornog zakona pristupiti odmah nakon uspostave Vijeća ministara BiH. Čolak, koji je i izaslanik HDZ-a BiH u državnom Domu naroda BiH, dodao je kako bošnjačke stranke ne priznaju presude Ustavnoga suda BiH koja  traži da se trima narodima osigura legitimno političko predstavljanje bez mogućnosti preglasavanja brojnijih naroda.

To je posebno došlo do izražaja na posljednjim izborima kada je ponovno glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran Željko Komšić, a u Domu naroda su u klub Hrvata imenovani Edim Fejzić i Anel Šahinović. Čolak je izrazio razočaranje što bošnjački političari ne žele odustati od preglasavanja Hrvata i nijekanja presuda Ustavnog suda BiH.

„Činjenica je da još uvijek u javnosti nemamo stava da je bošnjačka politika spremna odreći se komoditeta da nameću političke predstavnike Hrvatima. Ako se ne prihvaćaju odluke ustavnoga suda vlastite države, pa kako se onda namjerava graditi država BiH“, upitao se Čolak.