c S
Dnevne novosti

Rehn i trio EU-a neće se više baviti hrvatsko-slovenskim sporom

23.06.2009 09:55 BRUXELLES, 22. lipnja 2009.(Hina), Pokušaji povjerenika za proširenje Ollija Rehna i predsjedničke trojke EU-a na rješavanju pitanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora, nakon što do sada nisu dali rezultata, neće se više nastaviti, doznaje se u ponedjeljak iz švedskih izvora.
"Sada je s tim gotovo, to se neće nastaviti", rekao je izvor. Švedsko predsjedništvo granični prijepor smatra bilateralnim pitanjem koje trebaju riješiti upletene zemlje.

Na pitanje kakve posljedice može snositi Slovenija, članica EU-a, koja koristi pravila o konsenzusu za blokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, diplomatski izvor iz Švedske, koja za desetak dana preuzima predsjedništvo, rekao je da će Slovenija izgubiti "vjerodostojnost, a vjerodostojnost je valuta s kojom se posluje u Europskoj uniji".

Upitan može li se zaobići blokada oduzimanjem prava glasa, izvor je odgovorio: "Ne, to ne, pravo glasa određeno je Ugovorom EU-a".

Povjerenik Rehn od siječnja je pokušavao pronaći rješenje za bilateralni prijepor kako bi se odblokirali hrvatski pregovori, a u travnju se tim naporima pridružila predsjednička trojka - Francuska, Češka i Švedska.

U ponedjeljak su u Bruxellesu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i ministrica za europske poslove Cecilia Malmstroem predstavili program skorašnjega švedskog predsjedništva. Ministar Bildt je rekao da je hrvatsko-slovenski granični prijepor bilateralno pitanje koje trebaju riješiti same te zemlje i skorašnje švedsko predsjedništvo se ne namjerava u to miješati.