c S
Dnevne novosti

Kina i Hrvatska prijateljske zemlje, žele jaču gospodarsku suradnju

23.06.2009 08:17 ZAGREB, 20. lipnja 2009.(Hina), Političko povjerenje između Hrvatske i Kine, dviju prijateljskih zemalja, povećava se, a gospodarska suradnja od uspostave diplomatskih odnosa bilježi veliki napredak, ocijenili su u subotu u Zagrebu hrvatski i kineski predsjednik Stjepan Mesić i Hu Jintao.
Dvojica predsjednika razgovarala su na Pantovčaku o bilateralnoj, osobito gospodarskoj suradnji te o međunarodnim odnosima pri čemu je, ocijenili su, postignut visok stupanj suglasnosti. Hu i Mesić su u izjavama nakon sastanka atmosferu susreta ocijenili "prijateljskom, otvorenom i partnerskom", a odnose dviju država i naroda tradicionalno dobrima i iskazali su obostrani interes za jačom gospodarskom i trgovinskom suradnjom.

"Cilj moga posjeta jest učvrstiti prijateljstvo i produbiti suradnju te odnose Hrvatske i Kine dovesti na višu razinu", rekao je Hu, prvi kineski predsjednik koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Po njegovim riječima, razvijanje suradnje sa zemljama istočne Europe sastavni je dio kineske "europske" politike.

"Kina poštuje suverenitet svih zemalja regije i put koji su izabrale te razumije njihove težnje za priključenjem Europskoj uniji", rekao je Hu. Hu je u svojoj izjavi nekoliko puta ponovio interes Kine za jačanjem gospodarske suradnje s Hrvatskom i naveo podatak da se trgovinska razmjena u posljednjih 17 godina povećala 43 puta i prošle je godine iznosila 1,8 milijarda dolara.

Hrvatski predsjednik kineskom je kolegi zahvalio što je, sedam godina nakon Mesićeva posjeta Kini, stigao u Hrvatsku. Ocijenio je da to pokazuje koliku važnost Kina pridaje bilateralnim odnosima. Podsjetivši da je s Huom u Zagreb stiglo oko 200 kineskih gospodarstvenika, ocijenio je da to pokazuje koliko je jedno od najbrže rastućih svjetskih gospodarstava zainteresirano upravo za gospodarski segment odnosa.

"Hrvatska ne može biti partner cijeloj Kini na gospodarskom planu, ali može nekom velikom kineskom gradu ili pokrajini", istaknuo je hrvatski predsjednik dodavši da će to olakšati sporazumi koji su danas potpisani.

Govoreći o političkim odnosima, Mesić je rekao da je Hrvatska dosljedna u 'politici jedne Kine', da je to bio i ostat će temelj političkih odnosa. Tema razgovora bila je aktualna gospodarska kriza i novi svjetski poredak, a predsjednici su se suglasili oko potrebe da taj poredak bude multipolaran i utemeljen na ravnopravnim odnosima u koje će svaka zemlja unositi svoje posebnosti.

Mesić je istaknuo da "ne tako daleki ulazak u EU" neće ništa promijeniti u usmjerenosti hrvatske vanjske politike prema svim kontinentima i udaljenim državama, uključujući i Kinu.

Na kraju izjava za novinare, kineski predsjednik Hu zamolio je prisutne novinare da hrvatskom narodu prenesu srdačne pozdrave kineske vlade i naroda te je u posjet Kini pozvao Mesića koji je poziv prihvatio.

Dodao je da ga se za boravka u Zagrebu, u koji je stigao u ponedjeljak poslijepodne, duboko dojmilo prijateljstvo i gostoprimstvo hrvatskoga prema kineskom narodu koji njeguju tradicionalno prijateljske odnose. U prisutnosti Hua i Mesića visoki dužnosnici dviju vlada potpisali su sporazume o gospodarskoj suradnji, o zračnom prometu i suradnji ministarstava zdravstva Hrvatske i Kine.