c S
Dnevne novosti

Kineski predsjednik u Hrvatskoj

23.06.2009 08:19 ZAGREB, 20. lipnja 2009.(Hina), Gospodarska suradnja Kine i Hrvatske intenzivno se razvija, Hrvatska je Kini važan partner u jugoistočnoj Europi, a ima još mnogo prostora za intenziviranje te suradnje, zaključak je nakon dvodnevna posjeta kineskoga predsjednika Hua Jintaa Hrvatskoj.
Hu koji je u petak stigao u Zagreb kao prvi kineski predsjednik otkako je Hrvatska neovisna država, sudjelovao je sa svojim domaćinom Stjepanom Mesićem i u radu gospodarskog foruma na koji je doveo izaslanstvo od 220 kineskih gospodarstvenika.

"Iako Kinu i Hrvatsku dijele gore i rijeke, prijateljstvo naših dviju zemalja seže u davnine", rekao je Hu. Kina i Hrvatska uspostavile su diplomatske odnose prije 17 godina. Bilateralne veze za to su vrijeme brzo rasle i Hrvatska je postala vodeći kineski trgovinski partner u jugoistočnoj Europi, ali "ukupna trgovina razmjerno je malena i postoji potencijal za jačanje", rekao je kineski čelnik.

Hu je rekao da je razvoj odnosa s Hrvatskom i drugim balkanskim zemljama važan dio kineske politike prema Europi. Dodao je kako postoji potencijal za rast trgovinske razmjene između Kine i Hrvatske.

"Hrvatska treba kineska ulaganja, a uvjeren sam da Kina ne može naći boljeg partnera u ovome dijelu Europe" za ulaganje svoga kapitala, rekao je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Mesić je kineske gospodarstvenike pozvao na ulaganje u infrastrukturu i spomenuo obnovu zagrebačkog aerodroma te luku u Pločama.

Hu se u subotu sastao i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem. Sanader je nakon sastanka rekao kako je Huov posjet Hrvatskoj ključni poticaj gospodarstvenicima za intenziviranje međusobne suradnje, a iz Bebićeva je ureda priopćeno kako je Huov posjet iskorišten za razgovor o ukupnim bilateralnim odnosima, te o proširenju suradnje, u prvom redu parlamentarne i gospodarske.

Posjet koji je završio u subotu predvečer Huovim odlaskom iz Zagreba obilježile su i stroge sigurnosne mjere zbog kojih je središte glavnoga grada bilo pusto. Posjetom Hrvatskoj Hu završava turneju po trima zemljama.

Prvo je bio na godišnjem sastanku na vrhu Šangajske organizacije za suradnju i na prvom summitu tzv. zemalja BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) što su održani u ruskome gradu Ekaterinburgu, a prije dolaska u petak u Hrvatsku posjetio je i Slovačku.