c S
Dnevne novosti

Uspostavljeni financijski fondovi za unutarnju sigurnost EU

14.03.2019 07:00 STRASBOURG, 12. ožujka 2019. (Hina) - Europski parlament usvojio je u srijedu uredbu o uspostavi Fonda za azil i migracije koji bi pružao financijsku potporu državama članicama u upravljanju migracijama, te zamijenio postojeći Fond za azil, migracije i integraciju.
Fond za azil i migracije trebao bi pružati financijsku potporu članicama EU-a u rješavanju problema azila i migracija na teritoriju Europske unije te obvezati zemlje na provođenje obveza međunarodne zaštite, integracije i preseljenja, dok bi se iz Fonda za sigurnost financirale zajedničke operacije borbe protiv kriminala u EU. Fondom bi se trebale regulirati obveze pružanja međunarodne zaštite, vraćanje osoba koje nemaju pravo na boravak u Europskoj uniji te osigurati kontrolirani migracijski putovi.

Uredbu su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu podržala 374 zastupnika dok je 260 glasalo protiv.Predviđeno je da se sredstva Fonda za azil i migracije koriste za financiranje mjera primarno na području same Unije i promicanja integracije u europsko društvo, ali i kao dodatno sredstvo rješavanja problema migracija u trećim zemljama.

Sredstva Fonda u tu se svrhu mogu koristiti samo ograničeno. "Mnogi misle kako bi se problem migracija trebao riješiti izvan granica Europske unije. Međutim, mnoge države članice na vanjskim granicama EU-a trebaju financijsku potporu kako bi se suočili s problemima migracija", rekla je u utorak tijekom rasprave na plenarnoj sjednici izvjestiteljica Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Miriam Dalli (S&D) te dodala kako "svaka država članica mora ispuniti svoju ulogu u lancu odgovornosti i solidarnosti". 

"Iluzija je misliti kako će druge države riješiti naše probleme tako da sagradimo zatvorene kampove u Egiptu ili drugdje i da smo tako riješili problem. Time se krše ljudska prava i posve je u suprotnosti s vrijednostima Europske unije te ne bismo trebali ulagati novac u nešto iza čega ne stojimo", upozorila je njemačka zastupnica Ska Keller (Zeleni/ESS ).

Jedan od glavnih ciljeva jest osigurati veliku količinu fleksibilnosti u upravljanju Fondom kako bi se financijska sredstva pravedno rasporedila prema potrebi. Europska komisija je za pitanja azila, migracija i integracije u EU predložila proračun u iznosu od 10,4 milijarde eura. Države članice bi iz Fonda za azil i migracije dobile određene iznose za olakšanje pritiska migracija, a pritom je ključna fleksibilnost kako bi se na različite potrebe država moglo efikasno odgovoriti.Uredbom se nalaže provedba programa preseljenje i premještanja kojima bi se pomoglo zemljama najizloženijima dolasku migranta.

Naglašava se kako ti programi mogu funkcionirati jedino ako se sve države članice budu pridržavale obveza uredbe.Visoka razina migracija iz 2015. godine otkrila je brojne probleme u sustavu azila Europske unije. Dolazak velikog broja tražitelja azila proteklih godina u Europu stvorio je humanitarnu krizu, s tisućama poginulih svake godine na Mediteranu u pokušaju dolaska na kontinent na prenapučenim brodovima. Broj ilegalnih migranata koji su ušli u Europsku uniju 2018. pao je treću godinu za redom, no broj dolazaka i dalje je velik.

Za očuvanje sigurnosti unutarnjih granica Europske unije države članice mogu koristiti i sredstva iz Fonda za unutarnju sigurnost čiju su uspostavu zastupnici parlamenta u srijedu izglasali s 481 glasova za i 142 protiv. Novim prijedlogom će se za razdoblje 2021.-2027. udvostručiti financijska sredstva za olakšavanje prekogranične suradnje država članica Europske unije. Fond za unutarnju sigurnost koristi se za jačanje instrumenata razmjene informacija, sprječavanja i suzbijanja organiziranog i kibernetičkog kriminala te sprječavanja terorizma i radikalizacije. 

Izvjestiteljica Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Monika Hohlmeier (EPP) naglasila je u utorak na plenarnoj raspravi kako je potrebno smanjiti administrativno opterećenje korištenja sredstava Fonda te ubrzati djelovanje. "Zaključili smo da državama članicama treba puno vremena da počnu koristiti i trošiti novac iz fondova. Ne bi se trebalo događati da određene stvari propustimo već na državnim granicama zbog toga što određene informacije nisu razmijenjene ili zato što nemamo najnovija tehnološka rješenja", izjavila je u utorak izvjestiteljica Hohlmeier.

Prijedlog uredbe naglašava i potrebu usklađenosti i koordinacije Fonda s drugim sličnim sigurnosnim instrumentima EU-a, kao i mjerama koje su izravno povezane s utjecajem u trećim zemljama.