c S
Dnevne novosti

Sponza: Planira li Vlada privatizaciju vodnih resursa

15.03.2019 07:15 ZAGREB, 14. ožujka 2019. (Hina) - Giovanni Sponza (IDS) zatražio je u četvrtak od Vlade jasan odgovor planira li se privatizacija vodnih resursa i koji je njen stav o privatizaciji vodoopskrbe, a time i vodnih usluga u budućnosti.
Završeno je savjetovanje o Prijedlogu Zakona o vodnim uslugama, kojim se omogućava objedinjavanje javnih tvrtki za vodne usluge, pa moramo već sada znati planira li se u slijedećem koraku njihova privatizacija, rekao je zastupnik. Voda je opće dobro, istaknuo je Sponza, podsjetivši da je HDZ-ova Vlada u mandatu 2007.- 2011. već pokušala privatizirati vode, ali je odustala nakon snažne reakcije i protivljenja Hrvatske biskupske konmferencije. "Zato nas ne bi iznenadilo da HDZ to ponovno pokuša, jer ne kaže se uzalud da 'vuk dlaku mijenja, a ćud nikada'", poručio je IDS-ov zastupnik.

Tomislav Panenić (Most) apostrofira slučaj iz Vukovara gdje je na ime obeštećenja za imovinu oduzetu za komunističke vlasti u programu raspolaganja zemljištem za grofa Eltza rezervirano 970 hektara. Država od 1997., kad je grof Eltz zatražio povrat, nije s njim našla jezik ni model pravične rasprave, došlo je do najtežega, ide mu se vratiti sva zemlja, kazao je Panenić.

Hrelja: Neka Čačić prestane reformirati Hrvatsku u 70. godini

Pritom je pitao što će se reći proizvođačima, kako će im se reći da u programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem za njih neće biti ništa. Grof ima pravo, ali nema država, jer to što je napravila još je jedan razlog za negativne demografske trendove, jer što će ljudi raditi u ruralnim područjima u kojima je zemljište jedini resurs, pita se Panenić.

Silvano Hrelja (HSU) izjave dvaju ministara da nije isplativo davati novac za brodogradnju, te zagovaranje stečaja jednog od koalicijskih partnera, vidi kao "topničku pripremu" za negativnu odluku o brodogradnji. Zna li ministar financija da je već godinu dana ugrožena egzistencija 10.000 građana vezanih za Uljanik grupu? Ako nema industrije tko će ministru Ćoriću trošiti energiju, pita zastupnik. Hrelja je također zamolio šefa Reformista Radimira Čačića da "prestane reformirati Hrvatsku u 70. godini i da ne lupa bez veze, da ne zagovara stečaj Uljanik grupe".