c S
Dnevne novosti

Sindikat: U sustavu socijalne skrbi nedostaje 2.000 stručnih djelatnika

15.03.2019 07:10 ZAGREB, 14. ožujka 2019. (Hina) - Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi ustvrdio je u četvrtak kako u sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj nedostaje najmanje dvije tisuće stručnih djelatnika, pri čemu se oko 7200 djelatnika brine za pola milijuna korisnika.
Sindikat u priopćenju upozorava da je takvo stanje neodrživo. Dodaju i da je prema njihovom istraživanju utvrđeno da su najveći problem sustava preširok opseg djelatnosti centara za socijalnu skrb, neusklađenost normativa, podkapacitiranost centara stručnjacima svih profila što znači i preopterećenost djelatnika te izostanak praćenja kvalitete njihova rada i učinka.

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 800 djelatnika iz područja socijalne skrbi, otkrilo je i kako više od 60 posto ispitanika ne dobiva povratnu informaciju o kvaliteti svojega rada, navodi se u priopćenju. Također, više od polovice njih ne smatra da se na ključna mjesta u ustanovama biraju osobe na temelju njihova stručna znanja.

Nela Pamuković iz Hrvatske komore socijalnih radnika istaknula je da je posljednjih desetljeća došlo do velike birokratizacije sustava, a da su opadanjem njegove učinkovitosti, građani izgubili povjerenje u sustav."Trenutačno ne postoji državna politika vezana uz socijalnu skrb. Rezultat je da djelatnici u sustavu socijalne skrbi probleme vide i osjećaju, ali nisu u mogućnosti djelovati. Takva naučena bespomoćnost donosi im stres i izgaranje, a korisnicima neodgovarajuću skrb", istaknuo je psiholog Boris Hudina.