c S
Dnevne novosti

MVPEI uputio prosvjednu notu BiH

23.06.2009 08:33 ZAGREB, 19. lipnja 2009.(Hina), Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH uputilo je u petak prosvjednu notu veleposlanstvu BiH u Zagrebu povodom jučerašnjeg donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, priopćio je MVPEI. 
MVPEI u noti ističe kako je ovaj zakon izravno usmjeren protiv slobodne trgovine s Republikom Hrvatskom u okviru Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Hrvatske vlasti su notama i pismima upućenima bosanskohercegovačkoj strani u veljači, travnju i svibnju opetovano i argumentirano ukazale na štetnost i neopravdanost donošenja protekcionističkog i diskriminacijskog zakona kojim Bosna i Hercegovina krši odredbe preuzete pristupanjem CEFTA-i, navodi u svom današnjem priopćenju MVPEI.

Ministarstvo je također istaknulo kako posebno zabrinjava da Bosna i Hercegovina nije uzimala u obzir relevantne argumente i činjenice koje govore o neopravdanosti uvođenja zaštitnih mjera, te nije poštovala CEFTA-om propisanu proceduru o potrebi prethodnih konzultacija sa zemljom na koju se privremene mjere zaštite domaćeg tržišta mogu primijeniti. "Republika Hrvatska smatra kako je Bosna i Hercegovina takvim neprimjerenim postupanjem dodatno iskazala nepoštivanje preuzetih međunarodnih obveza prema susjednoj zemlji koja joj pruža veliku potporu u brojnim područjima suradnje", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija smatra, stoga, kako ovakvo ponašanje nije u duhu dobrosusjedske suradnje za koju se obje države zauzimaju te će ostaviti posljedice na cjelokupne odnose dviju zemalja. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj je sjednici u Sarajevu prihvatio Zakon o zaštiti domaće proizvodnje kojim se predviđa vraćanje pune carinske stope za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Zakon je prihvaćen većinom glasova zastupnika Doma naroda Parlamentarne skupštine, a jedino su protiv glasovali hrvatski zastupnici. Tim je zakonom predviđeno naplaćivanje pune carine prilikom uvoza robe iz više carinskih pristojba za poljoprivredne proizvode podrijetlom iz Hrvatske i Srbije. Te carinske pristojbe odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.