c S
Dnevne novosti

Slovenski ministar prometa odbija kritike zbog vinjeta

23.06.2009 08:45 LJUBLJANA, 22. lipnja 2009.(Hina), Slovenski ministar za promet Patrick Vlačič odbacio je u ponedjeljak kao neopravdane kritike nekih auto-moto udruga iz susjednih država na račun cijena slovenskih vinjeta.
"Protiv cijena kraćih vinjeta nije reagirala nijedna vlada niti ministarstvo jer shvaćaju da su cijene transporta u nadležnosti vlada. To što protestiraju neke korisničke udruge možemo razumjeti, ali to shvaćamo kao njihovu želju i ništa više", izjavio je Vlačič u ponedjeljak za Slovensku televiziju komentirajući prosvjed njemačkog ADAC-a na račun cijena slovenskih vinjeta.

Najveći auto-moto klub u Europi kritizirao je prije dva dana kao "provokaciju" odluku prema kojoj će strani vozači u provozu kroz Sloveniju sedmodnevnu vinjetu plaćati 15, a mjesečnu 30 eura. Po ocjeni ADAC-a slovenska vlada je uvođenjem kraćih vinjeta "prividno" udovoljila zahtjevu Europske komisije da uvođenjem kraćih vinjeta više ne diskriminira strane vozače, ali će zbog njihove "previsoke" cijene opet strani vozači "plaćati ceh".

Slovenske vinjete među najskupljima su u Europi, a protiv skupih vinjeta za kraće razdoblje koje se uvode 1. srpnja prosvjedovala su i dva austrijska auto-kluba.

Slovenska vlada svojom je uredbom o vinjetama ujedno povećala i cijene vožnje autocestama za teretna vozila za 40 posto, a poskupljenje također stupa na snagu početkom idućeg mjeseca.