c S
Dnevne novosti

Vlada Saboru uputila prijedloge zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i policijskim poslovima i ovlastima

23.06.2009 09:02 ZAGREB, 19. lipnja 2009.(Hina), Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Konačni prijedlog zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prepravljen temeljem primjedbi nakon provedene javne rasprave.
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor kazala je da se Vlada na promjene zakona o nasilju u obitelji odlučila zbog uočenih nedostataka na zakon donesen 2003. na koje su, među ostalima, ukazivale i nevladine udruge i sudska praksa.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova policija je do kraja lipnja prošle godine prijavila gotovo 7500 obiteljskih nasilnika, čije su žrtve u gotovo 65 posto slučajeve bile žene, uglavnom supruge i kćeri, ali i majke te izvanbračne partnerice.

Novim zakonom prvi je put definirano tzv. ekonomsko nasilje, odnosno oduzimanje prava na ekonomsku neovisnost, zakonske odredbe odnose se i na udomljeno dijete, a svi predmeti vezani uz obiteljsko nasilje na sudovima se moraju rješavati žurno.

Uvedena je i odredba prema kojoj se službe socijalne skrbi i zdravstvene ustanove te druga nadležna tijela moraju brinuti o svim potrebama žrtve nasilja, a interesi zlostavljanog djeteta postavljeni su kao prioritetni u svim postupcima.

Policiji se, među ostalim, daju ovlasti da nasilnika udalje iz doma ako je žrtva životno ugrožena, a uvode se i više novčane i zatvorske kazne.

Tako je primjerice novčana kazna pooštrena propisivanjem najmanjeg i najvećeg iznosa od tisuću do 50 tisuća kuna, dok je kao zatvorski maksimum uvedena kazna od 90 dana umjesto 60 kao do sada. Uvode se i novčane kazne za sve koji su uočili, a nisu prijavili obiteljsko nasilje, npr. prosvjetne i zdravstvene radnike.

Prijedlogom zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u odnosu na posljednji prijedlog o kojem je Sabor raspravljao početkom lipnja, izostavljeno je policijsko postupanje u slučaju izvanrednog stanja, a definira se i pojam podatka u smislu usklađivanja sa zakonskim odredbama o zaštiti i tajnosti podataka.

Predstavljajući zakonske izmjene u Vladi su kazali da im je nakana pojednostaviti i poboljšati učinkovitost policije te osuvremeniti ustroj policijskih poslova, uz čvrstu zaštitu temeljnih građanskih prava i sloboda.

Po novom zakonu policajac bi, primjerice, građaninu na ulici i bez njegov pristanka mogao privremeno oduzeti vozilo i predmete (npr. mobitel) ako je to potrebno radi spašavanja nečijeg života, sprječavanja kaznenog djela po službenoj dužnosti ili zbog progona počinitelja.