c S
Dnevne novosti

Podolnjak: Lokalni se proračuni prisilno harače

22.03.2019 07:10 ZAGREB, 21. ožujka 2019. (Hina) - Saborski zastupnik Robert Podolnjak (Most) prozvao je u četvrtak navečer vladajuće za "prisilno haračenje lokalnih proračuna", nezadovoljan prijedlogom da se u svakom lokalnom proračunu osigura određeni minimalni iznos za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika.

Tako, primjerice, godišnji iznos po vijećniku u Zagrebu ne bi mogao biti manji od 8.000 kuna, u općinama i gradovima koji imaju od 3.001 do 10.000 stanovnika dvije tisuće, a u općinama s manje od tri tisuće stanovnika, naknada bi bila 1.000 kuna.

Sada lokalne jedinice to rade autonomno, ali HDZ-u to nije dovoljno, kaže Podolnjak koji, kao i njegove kolege, u tome vide HDZ-ovu računicu.

Tko ima najviše vijećnika - HDZ -  opet punite svoju blagajnu, poručio je HDZ-u Grmoja koji je pak oporbene kolege prozvao što nisu u Saboru. Cijelo popodne nema nikoga ni iz SDP-a, ni Živog zida, jedino Most pruža otpor HDZ-u i pružat će ga do jutra, najavio je. 

Mostovcima, koji uporno zagovaraju svojih 888 amandmana na konačan tekst Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, oko 20 sati u sabornici se pridružio  Zlatko Hasanbegović i to kako bi zatražio stanku "za stranačke konzultacije" s Jelenom Veljačom, glumicom i senaristicom, oko konačne odluke o glasovanju o Zakonu.