c S
Dnevne novosti

Sabor glasovao o 20-ak zakona, ali ne i o izmjenama ZKP-a

23.06.2009 09:12 ZAGREB, 19. lipnja 2009.Hina, Hrvatski sabor danas je većinom glasova, uz 20-ak prijedloga zakona, podržao izmjene zakona o zaštiti na radu kojima se pobliže propisuju i unaprjeđuju uvjeti zaštite zdravlja i sigurnosti radnika.
Izmjene donose obvezu stalne procjene opasnosti i štetnosti uvjeta rada po zdravlje i sigurnost radnika, a, uz ostalo, radnicima će se osigurati zdravstveni pregled svake tri godine, ali tek nakon ulaska Hrvatske u EU.

Premda je Sabor ovaj tjedan raspravio i izmjene zakona o kaznenom postupku, danas se o tome nije glasovalo. Većinom glasova prihvaćen je Konačni prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2010., a koji dodatno štiti prava korisnika kredita, naročito od lihvarskih kamata kreditora koji se oglašavaju po rasvjetnim stupovima i stajalištima javnog prijevoza.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili Izvješće Hrvatske narodne banke za 2008., godinu koju je obilježila relativno visoka prosječna godišnja stopa inflacije od 6,1 posto i najniža godišnja stopa gospodarskog rasta.

Većina je prihvatila i izmjene Zakona o putnim ispravama, kojim će se uvesti biometrijske putovnice, s elektroničkim nosačem podataka, koji će sadržavati biometriju lica i otiske prsta obje ruke. Diplomatske i službene biometrijske putovnice uvest će se od srpnja ove, a za građane od početka iduće godine.

Zastupnici su izglasovali i izmjene "paketa" pravosudnih zakona, među kojima su izmjene zakona o vježbenicima od 1. siječnja ove godine, kojima jača transparentnost ulaska u pravosudnu profesiju, izmjene zakona o odvjetništvu, s obvezom Hrvatske odvjetničke komore da donese program stručnog obrazovanja odvjetničkih vježbenika te izmjene zakona o javnom bilježništvu.

Zastupnici su zbog usklađivanja s EU standardima također izglasali izmjene Zakona o službenoj statistici.

Većina je danas prihvatila i Konačni prijedlog zakona o rudarstvu u kojem su propisane strože mjere i kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina, sve do oduzimanja protupravno stečene imovine. Uspostavit će se i jedinstveni informatički sustav mineralnih sirovina.

Izglasana je odgoda primjene Zakona o institucijama za elektronički novac do 30. ožujka 2010. jer se očekuju nove smjernice Europske komisije, po kojima te institucije više neće biti kreditne, nego institucije za platni promet, kao i odgoda primjene strožih odredbi Zakona o kreditnim institucijama do kraja ožujka 2010.

Podržana je izmjena Zakona o obveznom osiguranju u prometu pa se briše odredba da osiguravajuća društva moraju dobiti prethodnu suglasnost HANFA-e za premije osiguranja.

Zastupnici su prihvatili izmjene zakona o lovstvu i zakona o šumsko-reprodukcijskom materijalu, kao i izmjene zakona o željeznici i zakona o žičarama radi usklađivanja sa Zakonom o koncesijama.

Sabor je završio ovotjedno zasjedanje i sjednicu nastavlja u utorak, 23. lipnja kada bi se na dnevnom redu trebalo naći izvješće o radu Agencije za poštu i telekomunikacije, a dnevni red će biti dopunjen s još nekoliko točaka.