c S
Dnevne novosti

Sabor: klubovi podržali Izvješće o radu HAKOM-a

23.06.2009 11:34 ZAGREB, 23. lipnja 2009.Hina, Na početku ovotjednog zasjedanja Hrvatskoga sabora, zastupnici su podržali godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), a oporbeni su klubovi upozorili na "vrlo loše stanje u Hrvatskim poštama (HP)".
Arsen Bauk (SDP) rekao je kako će SDP podržati izvješće iz kojeg je vidljivo da je tržište elektroničkih komunikacija ostvarilo sveukupno stabilan rast prihoda, ali je upozorio kako su Hrvatske pošte, kao javni operator u stopostotnom vlasništvu države, u prošloj godini imale pad prihoda od osam posto, dok su ostali davatelji usluga ostvarili rast od 17 posto.

Založio se za cjelovito restrukturiranje HP-a, te uvođenje novih usluga. "U filmu poštar zvoni dva put, a u HP-u na uzbunu", rekao je Bauk. Na situaciju u HP-u, koji bilježi pad prihoda, upozorila je i Danica Hursa (HNS), a kao problem je izdvojila i širokopojasni pristup internetu zbog njegove "neravnomjerne rasprostranjenosti u pojedinim županijama".

Damir Kajin (IDS) ustvrdio je da "vrhnje ubire T-HT", a HP se "godinama nalazi u ozbiljnoj krizi". Predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije Gašpar Gaćina istaknuo je da je u prošloj godini porastao broj korisnika javnih pokretnih mreža, te da je u tom segmentu zamjetan pad cijena, ali je ona i dalje iznad prosjeka EU. Broj korisnika narastao je zbog snižavanja cijena korištenja i pojačanog tržišnog natjecanja, naveo je.

Ubrzano raste i ukupan broj korisnika interneta, dodao je, a stagnira broj pretplatnika javne govorne usluge putem nepokretne mreže, a kao posljedica zamjene nepokretnih komunikacija pokretnim, te prelaska na širokopojasni pristup internetu. Hrvatska je zatvorila poglavlje 10. Informacijsko društvo i mediji pregovora s EU, istaknuo je i ustvrdio kako to govori o uređenosti tržišta elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Gaćina je istaknuo i da je u tijeku proces digitalizacije i promjene s analogne na digitalnu televiziju (DTV), a do sada je osigurana pokrivenost signalom DTV za oko 85 posto stanovništva, a potpuni prelazak realizirat će se do 31. prosinca 2010.

Naveo je kako je u HP-u, kao javnom operatoru, započeo proces restrukturiranja. Iz izvješća je vidljivo da HP sudjeluje u ukupnom prihodu sa 64 posto i bilježi pad prihoda od 8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ostali davatelji sudjeluje u ukupnom prihodu sa 36 posto i bilježi rast prihoda za 17 posto. HP u rashodima sudjeluje sa 70 posto i povećao ih je za oko šest posto, a ostali davatelji, koji u rashodima sudjeluju sa 30 posto, za približno 12 posto.