c S
Dnevne novosti

Rehn poziva Hrvatsku i Sloveniju da same nastave pregovore

23.06.2009 14:34 BRUXELLES, 23. lipnja 2009.(Hina), Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je u utorak Hrvatsku i Sloveniju da same nastave razgovore kako bi riješile granični prijepor te istaknuo da je još uvijek moguće dovesti pristupne pregovore u završnu fazu do kraja ove godne ako se brzo ukloni slovenska blokada.
"Nažalost, granično pitanje sa Slovenijom blokira hrvatske pregovore. Komisija je pružila usluge pomoći kako bi se riješio taj 18-godišnji problem. Nakon šest mjeseci intenzivnih napora, i nakon što su odigrani čak i produžeci, sada je na dvjema susjednim zemljama da razgovaraju i pronađu rješenje", rekao je Rehn u prigodi otvaranja izložbe fotografija o Zagrebu autora Ive Pervana u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu.

"Ako se pregovori brzo odblokiraju, trebalo bi biti moguće dostići završnu fazu do kraja ove godine, pod uvjetom da Hrvatska pokaže rezultate u reformama. Komisija i, siguran sam, skorašnje švedsko predsjedništvo, podržavaju Hrvatsku kako bi postigla taj cilj", rekao je Rehn. Rehn je rekao da je Hrvatska prevalila dug put u reformama, a nedavno je postigla ohrabrujuće rezultate u brodograđevnom sektoru.

"Međutim, Hrvatska treba ubrzati reforme, posebice u pravosuđu, pojačati borbu protiv korupcije i riješiti problem suradnje s haaškim sudom", rekao je Rehn. Izložbom fotografija o Zagrebu u sjedištu Europske komisije, "Hrvatska danas simbolički prvi put stupa u institucije EU-a. Iskreno želim da se ispune uvjeti kako bi se ta metafora pretvorila u stvarnost", rekao je Rehn.

Rehn je izrazio želju da Zagreb ne bude samo grad koji će biti predstavljen na izložbi poput ove, nego i glavni grad 28. članice EU-a.