c S
Dnevne novosti

Sabor: klubovi podržali Prijedlog zakona o skladišnici

23.06.2009 14:54 ZAGREB, 23. lipnja 2009.Hina, Svi su saborski klubovi podržali danas Prijedlog zakona o skladišnici za žitarice i industrijsko bilje kojim bi se, naglašeno je u saborskoj raspravi, poljoprivrednicima omogućio izbor najpovoljnijeg trenutka prodaje uroda, a kao jamstvo uvodi se sigurnosni fond.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Krešimir Kuterovac naglasio je kako će skladištar morati imati dobru poslovnu reputaciju, i neće smjeti biti upleten u protuzakonite aktivnosti, te će morati pružiti dokaze o stabilnom financijskom poslovanju.

Urod koji dobiju (pšenica, kukuruz, ječam) poljoprivrednici bi, prema prijedlogu, umjesto da ga prodaju kad su cijene niske, polagali u ovlaštena skladišta, i dobivali skladišnicu, koja bi bila jamstvo za kredit banaka, to jest za obrtna sredstva za daljnju proizvodnju, a želi se umanjiti i rizik u prometovanju poljoprivrednih roba isključivanjem iz trgovine nesolidnih tvrtki.

Jamstvo države bit će sigurnosni fond u koji bi Ministarstvo uložilo 15 milijuna kuna. HDZ-ov Krešo Filipović smatra da će to pridonijeti povećanju likvidnosti hrvatske poljoprivrede i stvoriti mogućnost izbora najpovoljnijeg trenutka prodaje svojih roba, a sigurnosni fond, smatra, predstavlja "iznimno važnu sastavnicu za uspješno i sigurno funkcioniranje cjelovitog sustava".

On omogućava, naglašava, zaštitu materijalnih interesa sudionika sustava skladišnice u slučaju kad ovlašteni skladištar zbog nesavjesnog poslovanja ili nekih drugih razloga nije u mogućnosti na vrijeme izvršiti svoje obveze prema vlasniku skladišnice. IDS-ovac Damir Kajin smatra da 15 milijuna kuna, koliko je trenutačno osigurano, nije dovoljno, te da je i ta sredstva potrebni osigurati prije no što se zakon počne primjenjivati. "Odakle će ta sredstva doći u taj sigurnosni fond? Iz proračuna, ne znam otkuda", rekao je Kajin.

SDP-ov Dragutin Bodakoš upozorava kako se u prijedlogu ne vidi kolika će biti visina obveznih uplata za skladištare u sigurnosni fond. Smatra da ona ne bi smjela biti destimulirajuća za skladištare koji se jave na natječaj za skladištenje.

Zastupnica manjina Zdenka Čuhnil predložila je da se "još jednom razmisli o postojanju agrarne banke" budući da, kako je upozorila, velike banke ne zanima davanje kredita obiteljskim gospodarstvima koja imaju prinose od dvije do deset tona po hektaru "jer je to premala količina da bi se davala sva papirologija i sva jamstva".

Stanko Grčić (HSS) rekao je da sustav skladišnice "može i mora najviše koristiti proizvođačima da temeljem pologa rješavaju pitanje osiguranja za kredite, odnosno obrtna sredstva, nužna za financiranje proizvodnje". Sabor je danas dopunio dnevni red s 24 nove točke, a prednost u raspravi, rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić, imat će zakoni koji stupaju na snagu 1. srpnja.