c S
Dnevne novosti

Bruxelles: Slovenija blokirala još jedno poglavlje

24.06.2009 08:11 BRUXELLES, 23. lipnja 2009.(Hina), Slovenija je u utorak blokirala zatvaranje još jednog poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima, čime se ukupni broj blokiranih poglavlja popeo na 13, potvrđeno je Hini iz europskih diplomatskih izvora.
Na sastanku radne skupine za proširenja u utorak u Bruxellesu, Slovenija nije dala zeleno svjetlo za zatvaranje pregovora u poglavlju Statistika, a obrazloženje za to je isto kao i za ostala blokirana poglavlja - prejudiciranje granice.

Slovenija sada blokira otvaranje devet i zatvaranje četiriju poglavlja. Za poglavlje Statistika postojala je nada da bi moglo biti zatvoreno na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja je zakazana za petak, 26. lipnja, a čije je održavanje sada krajnje upitno jer se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ni zatvoriti ni jedno poglavlje.

Češko je predsjedništvo najavilo da će odluku o sudbini te pristupne konferencije donijeti u srijedu nakon sjednice Odbora stalnih predstavnika (COREPER), na kojoj će se razmotriti stanje hrvatskih pregovora.