c S
Dnevne novosti

Human Rights Watch: zabrana burke je povreda ljudskih prava

24.06.2009 08:14 PARIZ, 23. lipnja 2009.(Hina/AFP), Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila "povreda ljudskih prava".
"Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu", rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau. "Time bi se samo obilježilo i marginaliziralo žene koje ju nose. Sloboda ispovijedanja vjere i sloboda savjesti jesu temeljna prava", dodao je.

"Takva zabrana koja ograničava ispovijedanje muslimanske vjere poslala bi novi signal mnogim francuskim muslimankama da nisu dobrodošle u vlastitoj domovini", ističe se u priopćenju.

U ponedjeljak je predsjednik Nicolas Sarkozy rekao pred francuskim parlamentarnim zastupnicima da burka nije "dobrodošla na području Republike". Problem burki nije vjerski problem, to je problem dostojanstva žene. To je simbol pokornosti, potlačenosti. Burka neće biti dobrodošla u našoj Francuskoj Republici", rekao je Sarkozy u obraćanju zastupnicima obaju domova francuskog parlamenta, Burka ja najzatvorenija islamska ženska oprava, koja otkriva samo oči.