c S
Dnevne novosti

Grčka, "raj za pušače", 1. srpnja uvodi zabranu pušenja

24.06.2009 08:14 ATENA, 23. lipnja 2009.(Hina/Reuters), Grčka, zemlja s najviše pušača u Europi, uvodi 1. srpnja zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorima, no mnogi sumnjaju da će zabrana stvarno zaživjeti.
Grčka tuče sve europske rekorde s više od 40 posto pušačke populacije i šest od deset Grka koji su izloženi duhanskom dimu na poslu. "To se više ne može podnijeti. Na mome je radnom mjestu strašno puno pušača", rekla je 55-godišnja Elisavet Vasileiadu. "Nadam se da će zabrana zaživjeti za dobro našega zdravlja, no mislim da će to biti jako teško", rekla je Vasileiadou, trgovkinja u središtu Atene.

"Grke nije lako zastrašiti, uvijek nađu neki izlaz", dodala je. Od bolesti povezanih s pušenjem na godinu u Grčkoj umre 20.000 ljudi, a njihovo liječenje državu stoji 2.14 milijardi eura, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Novim zakonom zabranjuje se pušenje u zatvorenim prostorima u svim javnim i privatnim prostorijama koje se koriste za rad, uključujući zračne luke, autobuse i taksije.

Restorani i barovi površine do 70 metara četvornih mogu odlučiti hoće li biti pušački ili nepušački. Ostali moraju imati ventilirane prostorije za pušače. Pušače koji prvi put prekrše zakon očekuje kazna od 500 eura, a vlasnike do tisuću eura. Kazne se povećavaju s brojem ponovljenih prekršaja.