c S
Dnevne novosti

Izbori za EP: DIP-u još nije stigla ni jedna kandidatura

02.04.2019 07:10 ZAGREB, 1. travnja 2019. (Hina) - Iako je dio stranaka javnosti već predstavio liste s imenima kandidata za Europski parlament, te već šesti dan teče rok za kandidature, Državno izborno povjerenstvo (DIP) do ponedjeljka nije zaprimilo ni jednu.

Nitko nam još nije predao kandidaturu, niti se najavio da će je donijeti, rekao je u ponedjeljak ujutro član DIP Slaven Hojski. Političke stranke i birači svoje kandidacijske liste mogu predavati od prošle srijede, dakle već punih pet dana, do idućeg utorka, 9. travnja u ponoć. DIP će potom, u roku od 48 sati, najkasnije do 11. travnja u ponoć prihvatiti i objaviti zbirnu listu čime će početi službena izborna promidžba koja će trajati do ponoći, 24. svibnja. 

DIP će ovaj tjedan kandidature zaprimati u svom sjedištu u Visokoj 15, od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, a u subotu od 10 do 18 sati. Potom se, uobičajeno, tri posljednja danas seli u zgradu Hrvatskog sabora gdje će u nedjelju, 7. i ponedjeljak, 8. travnja uredovati od 9 do 20 sati, a posljednjeg dana za predaju kandidatura. 9. travnja od 9 do 24 sata, dakle do ponoći. 

Kako bi se izbjegle gužve, Povjerenstvo poziva predlagatelje lista da mu svoj dolazak i predaju prethodno najave. Svoje kandidate javnosti su, među ostalima, predstavili SDP, Most, stranka Milana Bandića, Amsterdamska koalicija, Živi zid, koalicija političke platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a.