c S
Dnevne novosti

Sabor: HDZ za, SDP protiv jamstva EBRD-u za projekt skladištenja plina

24.06.2009 08:18 ZAGREB, 23. lipnja 2009.Hina, Dok su zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru danas podržali ugovor o jamstvu između Hrvatske i EBRD-a za projekt skladištenja plina, što je Vlada uputila na potvrđivanje Saboru, iz SDP-a navode da će prihvatiti ugovor, ali tek kad se oko tog ugovora, kako kažu, raščisti "plinska magla".
Tvrtka Plinacro d.o.o. kupila je od Ine d.d. podzemno skladište plina Okoli, a za što je EBRD, uz državno jamstvo, odobrila kredit od 70 milijuna eura. Kredit je na šest godina uz godinu počeka te kamatnu stopu euribor plus jedan posto marže.

Krešimir Ćosić (HDZ) dao je punu potporu tom, kako je ocijenio, važnom infrastrukturnom projektu hrvatske Vlade za energetsku sigurnost. "Vjerujem da Hrvatska s time više neće doživljavati turbulencije vezane uz opskrbu plinom kao na početku godine kada smo bili svjedoci plinske krize zbog prijepora Rusije i Ukrajine", kazao je Ćosić.

Zvonimir Mršić (SDP) kazao je pak da oko ugovora između EBRD-a i Plinacro-a za kupnju skladišta plina Okoli ima "previše plinske magle". "Ne znamo ni tko je odredio cijenu od 70 milijuna eura i zašto ga kupujemo te zašto za taj novac ne gradimo Okoli 2", upitao je Mršić i ugovor nazvao "saniranjem gubitaka Ine".

"Time ne povećavamo ni milimetar skladišnog prostora, niti dobivamo novog dobavljača", napomenuo je Mršić i dodao da kupovinom skladišta plina Okoli, koje je dosad bilo u 50-postotnom vlasništvu Hrvatske, skupo kupujemo nešto što već imamo, a ne gradimo što nam treba.

Iz HDZ-a navode da se time ispravlja greška Vlade iz 2002. koja je propustila iz Ine izdvojiti skladište Okoli. "Sada moramo ispraviti tu grešku i kupovati ono što je nekad bilo u hrvatskom vlasništvu", čulo se u raspravi.

Zastupnici HDZ-a podržali su, a oporbeni se nisu javljali za raspravu oko prijedloga zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za "Projekt obnove riječkog prometnog pravca" kojim se nastavlja taj projekt, započet 2003.

Troškovi projekta iznose 88 milijuna eura s tim da će ga IBRD sufinancirati s 84 milijuna EUR, a hrvatska Vlada izdvojit će četiri milijuna eura. Cilj projekta je povećati konkurentnost Rijeke kao lučkog grada, modernizirati strateške lučke objekte, povećati uključenost privatnog sektora u luci i unaprijediti kvalitetu života grada-luke.