c S
Dnevne novosti

Mađarski parlament usvojio novi zakon o poticajima za veće obitelji

02.04.2019 07:00 BUDIMPEŠTA, 1. travnja 2019. (Hina/dpa) - Mađarski parlament usvojio je u ponedjeljak novi zakon čija je svrha ohrabriti više ljudi da imaju više djece nudeći im beskamatni zajam i porezne poticaje. 
U skladu s tim mjerama, koje je premijer Viktor Orban najavio u veljači, bračni parovi, pod uvjetom da žena ima manje od 40 godina, mogu dobiti beskamatni zajam u iznosu od 10 milijuna forinti (31.000 eura).

Uvjet je i da je barem jedan supružnik zaposlen te da nijedno nije kazneno evidentirano. Također ne smiju imati porezne dugove. Otplata zajma odgodit će se na tri godine nakon rođenja prvog djeteta. Nakon drugog djeteta trećina zajma bit će oproštena, a cijeli otpisan nakon rođenja trećeg. 

Međutim, ako bračni par ne dobije dijete u roku od pet godina morat će retroaktivno platiti kamate. Na glasanju u ponedjeljak za taj zakon je uz vladajuću stranku Fidesz bila i većina oporbe.

Dok je najavljivao tu politiku u veljači, Orban je rekao da rješenje za opadajuću stopu nataliteta u Mađarskoj nisu migranti nego da treba uvjeriti ljude da imaju više djece.

Mađarska stopa nataliteta 2016. godine bila je 1,45 djece po paru.