c S
Dnevne novosti

Sabor za veće ovlasti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja

24.06.2009 08:30 ZAGREB, 23. lipanj 2009. Hina, I oporbeni i zastupnici iz vladajuće koalicije podržali su popodne izmjene Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te izrazili nadu da će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja sada povećati svoj autoritet, oduprijeti se krupnom kapitalu i "dovesti u red" najveće poduzetnike.
Izmjenama zakona Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja sama će izricati novčane kazne za one za koje utvrdi da krše propise o tržišnom natjecanju. Isto tako regulira se i tzv. pokajnički program, odnosno omogućuje oslobođenje ili smanjenje kazne za poduzetnike "zviždače", poduzetnike koji otkriju ili iznesu dokaze o kartelnom djelovanju.

"Ako se Microsoftu može naplatiti kazna 200 milijuna eura na zahtjev Europske komisije, onda ni u Hrvatskoj ne bi smjelo biti nedodirljivih", kazao je Gordan Maras (SDP). Napomenuo je da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u pet godina imala svega 100 slučajeva, i to beznačajnih kršenja pravila tržišnog natjecanja, dok su "veliki igrači" ostali bez sankcija. "Iz jednog maloprodajnog trgovačkog lanca svojedobno su izbačeni mljekarski proizvodi jedne tvrtke samo zato jer ta kompanija nije obavijestila lanac da je prodana drugom vlasniku. Je li to kršenje položaja na tržištu - mislim da jest, a imamo le prijavu Agencije - nemamo", kazao je.

Podržao ga je Zlatko Koračević (HNS), ali i HDZ-ov Dragan Kovačević koji smatra da je Agencija, u uvjetima tranzicije, odradila značajan posao, no da mora biti spremna oduprijeti se krupnom kapitalu, njegovoj dominaciji na tržištu i u medijima.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva Tamara Obradović- Mazal kazala je da će zakon biti u primjeni od 1. listopada 2010. te opovrgnula tvrdnje da je Agencija dosad po strani i bez sankcija ostavila "velike igrače", navodeći desetak velikih tvrtki u Hrvatskoj, no Maras je dodao da je tu riječ o zanemarivo malim iznosima.

U raspravi je podržan i prijedlog zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje sukladnosti, u prvom čitanju, u skladu s EU regulativom. Zakon sadrži skup tehničkih pravila za tehničke proizvode poput dizala, igračaka, motornih vozila, opreme pod tlakom i drugih te detaljno propisuje obveze proizvođača, ovlaštenog zastupnika, uvoznika, distributera tehničkih proizvoda.

Po riječima državne tajnice Obradović-Mazal, to će pridonijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na međunarodnom i europskom tržištu te poboljšati sigurnosti proizvoda i zaštititi potrošače. "Time će naši proizvodi postati punopravni članovi EU prije nas samih", zaključila je državna tajnica Obradović-Mazal.