c S
Dnevne novosti

Glasnogovornik slovenskog MVP-a sumnja u hrvatsku vjerodostojnost

24.06.2009 08:34 LJUBLJANA, 23. lipnja 2009.(Hina), Hrvatska je istupila iz procesa posredovanja koji je vodio Ollie Rehn i to nije dobro jer je još jednom dovela u pitanje svoju kredibilnost, izjavio je u utorak službeni glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic u Ljubljani na tribini o slovensko-hrvatskim odnosima, a prenijela je slovenska agencija STA. 
"Pokazalo se da Hrvatska pred samim ciljem nije imala dovoljno snage da uspješno zaključi proces i pristane na kompromisno rješenje. Ocjenjujemo da Hrvatska nije imala ozbiljnu namjeru pregovarati u dobroj vjeri i u tom smislu stavljamo pod upitnik njenu kredibilnost", rekao je Balažic. Propast Rehnove inicijative po njegovim je riječima sličan slučaju "parafiranog sporazuma" Drnovšek-Račan kojega je Slovenija, kako je ustvrdio, prihvatila, a Hrvatska za to nije "imala snage".

"Za sada nastalu situaciju odgovorna je Hrvatska i sama ju može najbrže riješiti", rekao je Balažic, dodajući da mu je žao što su odbijanjem Hrvatske anulirani prijedlozi Europske komisije. "Hrvatska se treba vratiti u pregovarački proces i pokazati političku volju koja na slovenskoj strani postoji. To je najbolje jamstvo da će na kraju procesa rješavanja graničnog prijepora slovenski parlament ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU-om", rekao je Balažic na tribini u Ljubljani.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH više je puta odbacilo stavove slovenskog ministarstva vanjskih poslova prema kojima hrvatska vlada do sada nije pokazala dovoljno konstruktivnosti u pogledu rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, a slovenska jest.

MVPEI RH naglašava kako je upravo Slovenija odbila sve dosad ponuđene prijedloge za rješavanje ovog pitanja te da Sloveniji nije u interesu da se ovo pitanje riješi u skladu s temeljnim načelima Europske unije te načelima međunarodnog prava, nego joj je jedina namjera da Hrvatska bezuvjetno pristane na vlastite teritorijalne ustupke.