c S
Dnevne novosti

Ruanda ujedinjena kao obitelj, 25 godina nakon genocida

08.04.2019 07:00 KIGALI, 7. travnja 2019. (Hina/AFP) - Četvrt stoljeća nakon genocida počinjenog 1994. godine u Ruandi u kojemu je život izgubilo najmanje 800.000 ljudi, većinom Tutsija, ruandski predsjednik Paul Kagame pohvalio je u nedjelju odvažnost svojeg naroda koji je uspio nadvladati sve strahote i postao poput "obitelji, ujedinjene kao nikada dosad". 
"Godine 1994. nije bilo nikakve nade... oko nas je vladala samo tmina. No danas nas okružuje svjetlost. Kako se to dogodilo? Ruanda je ponovno postala poput obitelji", kazao je Kagame (61), koji je na čelu države od 1994. Predsjednik države govorio je na svečanosti održanoj u Kongresnom centru u Kigaliju, simbolu moderne Ruande, kao i simbolu obnove zemlje nakon pokolja 1994.

"Naš je narod podnio iznimno težak teret, a da se pritom gotovo nitko nije žalio na teškoće. To nam je omogućilo da postanemo bolji i ujedinjeniji nego ikada dosad", kazao je predsjednik. "Nitko više nikada neće uspjeti okrenuti Ruanđane jedne protiv drugih. Takva se povijest više neće ponoviti. To je naša čvrsta odluka", obećao je. 

Kagame je mladu generaciju, a 60 posto populacije čine ljudi mlađi od 25 godina, pozvao da preuzmu stvari u svoje ruke."Dužnost im je preuzeti sve više poslova i stvari u svoje ruke te sudjelovati u izgradnji Ruande kakvu želimo i zaslužujemo".Kasnije tijekom dana povorka sjećanja uputit će se do stadiona na kojemu će se održati bdijenje.Kagame, vođa pobunjenika koji su istjerali počinitelje genocida iz Ruande i koji je od tada na vlasti, vodit će ceremoniju na glavnom nogometnom stadionu u prijestolnici.

Ruandski predsjednik položit će vijenac i zapaliti plamen sjećanja na spomen obilježju žrtvama genocida u Kigaliju gdje je, kako se vjeruje, pokopano više od 250.000 žrtava.Taj događaj označava početak tjedna komemoracija i početak stodnevne nacionalne žalosti. Amahoro stadion ime je dobio prema riječi mir na ruandskom jeziku, a tijekom genocida UN ga je koristio da bi zaštitio tisuće Tutsija od masakra koji se odvijao i u ulicama oko stadiona.