c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama "pravosudnih" zakona

24.06.2009 08:44 ZAGREB, 23. lipanj 2009.Hina, Hrvatski sabor razmotrit će sutra niz izmjena zakona vezanih za reformu pravosuđa: od zakona o mirenju, Državnom odvjetništvu i zakona o USKOK-u do zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kojima se ujedno hrvatsko zakonodavstvo u tome području usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.
Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je glasovanje o tim izmjenama zakona, kao i o točkama raspravljenim na zasjedanju u utorak.

Glavni razlog izmjena zakona o USKOK-u i Državnom odvjetništvu je novonastala situacija nakon izmjena Zakona o kaznenom postupku, kojim se ukida sudska, a uvodi državnoodvjetnička istraga.

Državni odvjetnik, ili djelatnik USKOK-a, tim zakonom preuzima prava i dužnosti prikupljanja dokaza za optužnicu, što je do sada radio istražni sudac.

Izmjenama Zakona o mirenju vlada namjerava razvijati taj sustav kojim bi se smanjio i broj sporova pred sudom. Sucima će se dati diskrecijska ovlast da predmet upute na mirenje u bilo kojoj fazi postupka, pa i u žalbenom postupku.

Prijedlogom izmjene zakona o policijskim poslovima i ovlastima, Vlada želi pojednostaviti i poboljšati učinkovitost policije, uz potpunu zaštitu ljudskih prava. U odnosu na posljednji prijedlog o kojemu je Sabor raspravljao početkom lipnja, izostavljeno je policijsko postupanje u slučaju izvanrednoga stanja, a definira se pojam podatka u smislu usklađivanja sa zakonskim odredbama o zaštiti i tajnosti podataka.

Po novom zakonu policajac bi, primjerice, građaninu na ulici mogao i bez njegova pristanka privremeno oduzeti vozilo i predmete (npr. mobitel) ako je to potrebno radi spašavanja nečijega života, sprječavanja kaznenoga djela po službenoj dužnosti ili zbog progona počinitelja.