c S
Dnevne novosti

HNS najavio amandmane na Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji

24.06.2009 11:34 ZAGREB, 24. lipnja 2009.Hina, Saborski Klub HNS-a najavio je danas da će podnijeti više amandmana na Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji koji je Vlada RH uputila u saborsku proceduru, naglašavajući da uloga države ne bi smjela biti da bude tutor pojedincima, već da svakome omogući da, ako to želi, ima djecu.
Na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru, predsjednica Kluba HNS-a Vesna Pusić ustvrdila je kako "uloga države kao tutora naročito dolazi do izražaja kod reproduktivne uloge žene, odnosno kod prava žena", što smatra nedopustivim. "Na državi je da osigura mogućnost medicinski oplodnje, a na pojedincu je da odluči želi li to ili ne i pod kojim uvjetima", naglasila je.

Klub HNS-a podnijet će tri amandmana, a tri će amandmana podnijeti pojedini zastupnici, najavila je naglasivši kako će svi amandmani biti podneseni zbog "obrane ljudskih prava žena".

Klub HNS-a protivi se odredbi u prijedlogu zakona da pravo na medicinsku oplodnju imaju samo osobe u braku, i smatra da je to diskriminatorski jer se radi o temeljenom ljudskom pravu, te traže da se medicinska oplodnja omogući svim ženama. Odredbu kojom se osobi začetoj medicinskom oplodnjom nakon 18. godine života omogućava uvid u to tko je donator, HNS također drži neprihvatljivom i traži njeno brisanje jer, kako je naglasila Pusić, može unijeti razdor i nemir u obitelji, posebice kod osoba u pubertetu.

"Ta odredba obeshrabruje ljude i traumatična je za dijete i roditelje", ustvrdila je. HNS se protivi i odredbi da se ograniči broj jajnih stanica za oplodnju na tri, te traže da se omogući oplodnja svih jajnih stanica koje se izvade u jednom pokušaju. Klub HNS-a smatra da nema medicinskih razloga zbog kojih bi se trebalo ograničiti broj oplođenih jajnih stanica, već se, kako je rekla, radi o "svjetonazorskim razlozima".

HNS također smatra da se mora propisati mogućnost pohranjivanja preostalih oplođenih jajnih stanica. Pusić je najavila da će zastupnici HNS-a kroz pojedinačne amandmane tražiti da se ukine odredba o potrebi "drugog liječničkog mišljenja" jer, kako je rekla, to treba biti osobna odluka koju treba prepustiti pojedincu, a ne da to propisuje država.

Kroz pojedinačne amandmane tražit će i brisanje odredbe koja onemogućava parovima da doniraju i jajašca i sjeme za postupak oplodnje, te odredbe koja liječnicima omogućava "prigovor savjesti". "Budući da se, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, neplodnost smatra bolešću, mogućnost da liječnik ne želi izvršiti oplodnju zbog prigovora savjesti smatramo neprimjerenom i neprihvatljivom", rekla je Pusić naglasivši da liječnik ne može pacijentu uskratiti liječenje.