c S
Dnevne novosti

Obrtnička komora: Pravilnik o sudskim tumačima obrtnike dovodi u nepovoljniji položaj

12.04.2019 07:20 ZAGREB, 11. travnja 2019. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom i Zakonom o sudovima odredbe Pravilnika o stalnim sudskim tumačima, kojom se obrtnike, smatraju u HOK-u, "dovodi u nepovoljniji položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte koji se bave istom djelatnošću".

Iz sporne odredbe proizlazi da poslove sudskog tumača može obavljati samo pravna osoba, a ne obrtnik ili onaj koji u svom obrtu ima zaposlenog sudskog tumača uz registriranu djelatnost poslova prevođenja. Na taj se način obavljanje poslova sudskog tumača omogućava isključivo trgovačkim društvima, ističu u HOK-u.

Ističu da Zakon o sudovima, temeljem kojeg je Pravilnik donesen, ne radi razliku između obrta i trgovačkih društava jer bi time povrijedio ustavne odredbe jednakosti na tržištu i jednakosti pred zakonom.

"Zato je važno Pravilnik uskladiti sa Zakonom kako bi trgovačka društva i obrtnici imali jednake mogućnosti na tržištu. Stoga je HOK predložio Ustavnom sudu RH da u okviru svojih ovlasti ukine odredbu članka 2. stavka 4. Pravilnika čime će se izjednačiti obrti i trgovačka društva kako bi im se omogućio jednakopravan položaj na tržištu", priopćio je HOK u četvrtak.